Jackpot för Svenska Spel trots pandemi

Svenska Spels ökar intäkter under pandemiåret. Hur påverkas unga när spelen flyttar från trisslott till onlinebettning?

Foto: TT

Den positiva trenden för onlinespel och vadhållning håller i sig. Svenska spels delårsrapport redogör en ökning av nettointäkten på 25 procent, varav spel på mobil stod för 28 procent. I kontrast mot detta har fysiska kasinon varit stängda i ett år på grund av folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Efterfrågan på onlinespel ökade kraftigt under både 2020 och 2021. Förmodligen på grund av ökat hemmasittande under pandemin.

I rapporten ”Fördjupad analys av utvecklingen av spelproblem kopplat till spridningen av covid-19”, från Folkhälsomyndigheten skriver de om en ökad grad av spelproblem hos arbetslösa vars problem ökat med 3,6 procent och personer med avsaknad av aktiviteter på grund av pandemin med 1,8 procent. Man kan dock inte se någon trend i ökning av spelberoende hos elever med distansundervisning på gymnasiet och högskola.

Samtidigt finns det studier från Folkhälsomyndigheten om att ca 2–3 procent av 16–17-åringar har någon grad av spelproblem. Men vad händer när spelande flyttar över online och den enda hindret är ett bank-id?

Ann-Charlotte Örtnäs är presschef på Svenska spel. Hon menar att bolaget ser allvarligt på att unga använder deras speltjänster. Trots en 18 årsgräns har de sett tendenser av att det ”langas” spel där unga lånar föräldrars eller kompisars spelkonton.

– Vi har gått ut med en kampanj att inte låta unga spela på vuxnas konton, säger Lotta Örtnäs.

Svenska spels kampanj är en video med fotbollslandslaget förbundskapten Janne Andersson som många sport- och spelintresserade ungdomar ser upp till.

Ämnen i artikeln
Mer om: Nyheter
Mer från Läget