De städar upp längst Stockholms kajer

Fredrik Johansson på Strandvägen under en städning omgiven av uppfiskade elscootrar.
Fredrik Johansson på Strandvägen under en städning omgiven av uppfiskade elscootrar.

Föreningen Rena Mälaren städar regelbundet upp i Stockholms vatten. På tre år har de hittat allt från bilar till mobiltelfoner på botten av Mälaren och Östersjön.

Projektet Rena Mälaren startades av Fredrik Johansson, tidigare röjdykare för militären, och verksamheten Främja för tre år sedan. Syftet är just att rena Mälaren och Östersjön på skräp och gifter. Men även väcka uppmärksamhet för att inte slänga sopor i havet. Sedan starten har man plockat upp mängder med skräp från botten av både Mälaren och Östersjön. Idag är det minst en städning i veckan och flera hundra frivilliga dykare och repdragare som hjälper till att städa Stockholms vatten.

Oskar Kihlborg är en av Sveriges mest välkända äventyrare och fokuserar sedan många år sedan på att kombinera sina äventyr med olika miljöprojekt. Han är framförallt engagerad i Östersjöns hälsa och vill skapa förståelse för vad vi kan göra för att förbättra dess tillstånd. Som fritidsdykare hjälper han till ideellt i Rena Mälarens städningar

— Man blir förskräckt över vad som finns på havsbotten och jag vill verkligen hjälpa till att städa upp om möjligheten finns, säger Oskar Kihlborg.

Han berättar att de hittills har fått upp över 500 el-scootrar, 18 ton bilbatterier, en bil och över tusen bildäck.

— Det sägs att ett bildäck motsvarar tusen plastpåsar i gifter så på det sättet har vi plockat upp över en miljon plastpåsar bara längst Stockholms kajer.

Gamla båt- och bilbatterier innehåller svavelsyra och släpper ut den den naturligt giftiga tungmetallen bly. Av de miljontals fimpar som slängs på marken så beräknas en stor del hamna i vattnet. Rena Mälarens beräkningar visar att en enda fimp gör 1 liter vatten akut giftigt för fiskarna.

Trots namnet Rena Mälaren gör föreningen regelbundna dykningar i både Mälaren och Östersjön. För de som känner att de vill göra en insats är det bara att komma ner och hjälpa till. Både som dykare i vattnet och repdragare på land.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget