Olga Nikolaou, 20, bor tillsammans med sin partner och båda är studenter. Billigt är det som gäller och därför har säsongstänket inte prioriterats. Men på sista tiden har hon tänkt på det alltmer. Samtidigt har globaliseringen lett till att det blivit svårare att finna det som är närodlat, menar hon.
– Man har själv blivit globaliserad i sin vardag. Att gå in i en matbutik som bara består av svensk produktion i säsong tror jag skulle upplevas som väldigt tomt, säger Olga Nikolaou.
Åsa Svenfelt, docent på KTH inom hållbar utveckling och framtidsstudier, berättar att fördelarna med att handla i säsong är flera. Man undviker onödiga transporter som i sin tur minskar utsläppen. Dessutom smakar livsmedel bättre och är mer näringsrika. Förutom det så stöttar man även lokala producenter - en viktig social faktor, menar hon.
Annika Carlsson Kanyama, docent inom industriell ekologi, nämner att det inte är så lätt att veta vad som är i säsong, då vissa livsmedel finns året runt. Men då gäller det att tänka logiskt.
– Om man går och köper tomater i januari och det ligger snö utanför, då kan man själv fatta att de inte har växt under Sveriges sol, säger hon.
Men allt har säsong någonstans i världen. Köper man apelsiner och bananer som skördats i Spanien och importerats hit, har man handlat i säsong. Däremot betyder det inte att valet varit klimatsmart då varorna odlats utanför landet. Ska man anpassa sig till svenska säsonger måste man därför vara redo att slopa det som inte går att odla på svensk mark, menar Kanyama.
– Då äter man nypon och svarta vinbär istället för apelsiner som också innehåller mycket C-vitamin, säger hon.
Studenten Olga Nikolaou är positiv till alternativet.
– Jag skulle kunna tänka att bara köra på svenska äpplen och päron på hösten exempelvis, säger hon.