Därför borde alla vaccinera sig

Fästingar är inte bara äckliga - de kan också vara väldigt farliga.
Fästingar är inte bara äckliga - de kan också vara väldigt farliga.

Allt fler blir drabbade av fästingsjukdomen TBE. Folkhälsomyndigheten tror inte att folk förstår hur viktigt det är att vaccinera sig.

Antalet sjukdomsfall i TBE under 2017 ökade med 60 procent jämfört med 2016 och Folkhälsomyndigheten är oroade. De menar att anmälningarna har ökat under en längre tid, men att skillnaden mellan 2016 och 2017 är större än man räknat med. Det kan ha flera olika orsaker, men Marika Hjertqvist på Folkhälsomyndigheten säger till TT att ökningen visar på att de inte har lyckats få fram hur viktigt det är att vaccinera sig.

TBE är ett virus som sprids av fästingar. De flesta som blir smittade får lindriga symptom som huvudvärk och feber i några dagar, men upp till en tredjedel blir drabbade av allvarligare saker: hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Inkubationstiden, tiden mellan att man har blivit smittad och och att sjukdomen bryter ut, tar oftast inte längre tid än en vecka men kan dröja upp till en månad. Hjärn- och hjärnhinneinflammtion kan ge gångsvårigheter, talrubbningar, koncentrationsstörningar och minnesstörningar. Ungefär var tionde fall kan få symptom av förlamning.

Man kan vaccinera sig på en vårdcentral, vaccinationsmottagningar eller apotek i vissa fall.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget