Corona: Nödsamtal vid symtom för stroke räddar liv

Det nya coronaviruset verkar orsaka strokes hos unga vuxna, men skadan kan minskas om folk vet när det är läge att ringa 112, rapporterade läkare i onsdags enligt CNN.

Patienter kan dra sig för att ringa räddningstjänsten, säger läkare vid Mount Sinai-sjukhuset i New York. Alarmerande rapporter om överbelastade sjukhus kan vara orsaken till tvekan.

Hjärnkirurgen Thomas Oxley och hans medarbetare säger att stroke oftast är ovanligt hos patienter yngre än 50 år. Färre än två patienter i månaden blir behandlade på Mount Sinai-sjukhuset. Efter coronapandemins utbrott har läkarna sett antalet unga strokepatienter ökat sjufaldigt.

Ring 112 vid minsta tecken av stroke

Dr Oxley och hans arbetslag uppmanar människor att se upp för symtom på covid-19, och ringa nödnumret vid minsta tecken av stroke.

Enligt Världshälsoorganisationen är feber, trötthet och torrhosta vanliga symtom av covid-19. Vissa kan uppleva smärtor, en täppt eller rinnig näsa, en öm hals och diarré.

Oxley och hans kollegor lär ut ”FAST” som en enkel minnesregel för stroke. På svenska blir förkortningen "AKUT". Enligt 1177 Vårdguiden är symtomen man ska hålla koll på A för ansikte, K för kroppsdel arm/ben och U för uttal. Bokstaven T står för tid - man bör ringa 112 genast. Det är ansiktsförlamning och svaghet i armar eller ben som menas.

Forskning visar att covid-19 kan få blodet att koagulera och tjockna, och stroke kan då vara en tänkbar konsekvens.

Om det inte behandlas genast kan en stroke i ett större blodkärl leda till allvarlig skada. För CNN berättar Oxley att blodproppen måste tas ut inom sex timmar, och i vissa fall inom ett dygn.

Ett tidigt 112-samtal ger därmed läkare de bästa möjligheterna att bekämpa stroken. Detta är för att fler hjärnceller dör ju längre flödet av blod stoppas.

Detaljerade beskrivningar över fem patienter

Arbetslaget gav detaljerade beskrivningar om fem patienter de behandlat. Alla hade antingen milda symtom eller inga symtom av covid-19. Dessutom var alla yngre än 50 år.

För CNN berättar Oxley att de flesta patienterna inte hade någon tidigare sjukdomshistoria.

Stroke ovanligt bland unga

Enligt USA:s folkhälsomyndighet sker majoriteten strokes hos patienter som är 65 år eller äldre.

Det har blivit ovanligare att dö av stroke. År 2005 hade antalet strokefall som ledde till att patienten avled minskat med 14 procent, jämfört med tio år tidigare.

Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget