Översvämningar, torrperioder och humanitära katastrofer blir allt vanligare. Igår kväll släpptes den tredje, och sista delen, i IPCC:s klimatrapport. Det är ont om tid, men vi har fortfarande en chans att vända utvecklingen.
År 2015 samlades världens nationer i Paris. Där kom de överens om att den globala uppvärmningen måste bromsas. Länderna lovade att jordens temperatur inte skulle överstiga 2 grader, helst stanna under 1.5 grad. Idag visar termometern att temperaturen redan höjts till 1.1 grad. En snabb temperaturökning som pekar på att länderna inte har hållit sina löften.
IPCC:s rapport visar att människans koldioxidutsläpp är högre än någonsin. Kurvan måste vända inom de närmsta tre åren för att vi ska ha en chans att få stopp på utvecklingen. Redan idag märker vi av miljöförändringarna på flera sätt. Extremväder som översvämningar och torrperioder har blivit allt vanligare och hela 80 procent av jordens ekologiska system påverkas i någon mån av förändringarna. Det är bråttom, och rapporten beskriver en “nu eller aldrig” situation. Det kan låta dystert, men det finns ljusglimtar.
Enligt rapporten har tekniken kommit så pass långt att vi med en miljömedveten politik kan minska utsläppen med 40-70 procent till 2050. En av dem viktigaste punkterna är att byta ut fossila energikällorna, likt olja och gas, till förnybara, som vind- och solkraft. Rapporten visar på positiva trender, de gröna energikällorna har blivit mycket billigare.
Sverige har under de senaste åren lyckats vända utsläppkurvan. Miljöministern Annika Strandhäll uppger till TT att de beror på nya tekniska innovationer. Hon oroar sig dock över den globala utvecklingen. Hon betonar, liksom rapporten, att det är stora förändringar som behövs. Dessa förändringarna ligger mångt och mycket i händerna på makthavarna.
Men Jonas Allerup som arbetar på naturvårdsverket menar att individen också har ett ansvar.
– Möjligheterna mellan en individ och en makthavare skiljer sig förstås. Men alla handlingar spelar roll, minskar efterfrågan på ohållbara produkter kommer även produktionen minska, säger Jonas Allerup till läget.
Jonas Allerup pekar på tre saker man kan tänka på om man vill göra skilland.
1.Transportmedel. Försök undvika flygplan och bil i så stor utsträckning som möjligt. Går det att ta tåget eller kollektivtrafiken så gör det.
2. Matvanor. Minska konsumtionen av kött. Testa andra varor, linser och bönor har till exempel en låg miljöpåverkan.
3. Shopping. Köp begagnade varor om möjligt. Både bra för miljön och plånboken.