Blåsigt i Huddinge

Barytonsaxofon och tuba är två av basinstrumenten i en blåsorkester.
Barytonsaxofon och tuba är två av basinstrumenten i en blåsorkester.

I Skogås repar alltid East Wind Band, eller EWB som de också kallar sig, på tisdagkvällar. Det är Huddinge kulturskolas “svåraste” blåsorkester, och den består av ungdomar mellan 12 och 19 år.

– Det bästa är att vi inte bara är en orkester som ses och spelar, utan vi har väldigt trevligt också, säger Henrik Eriksson.

Just den här tisdagen är dock lite speciell. I kväll träffas elever från flera olika orkestrar för att repa ihop sig inför kulturskolans kommande karneval: den årliga traditionen där Huddinge centrum blir en musikfestival för en eftermiddag. I lokalen som också fungerar som danssal står ett 40-tal blåsare och slagverkare i en stor cirkel och repar sambalåtar, under ledning av tre entusiastiska lärare.

När karnevalsrepet är avslutat är det dags för East Wind Band att repa på egen hand. De måste förbereda sig inför den kommande march-spelningen för Huddinges socialdemokrater på första maj, och för resan till orkesterfestivalen MusikRUM i Västerås. Bland annat ska musik från filmen Pirates of the Caribbean övas in.

"East" i namnet står för Östra Skogås, där de håller till och "Wind Band" som i blåsorkester. Orkestern består av flöjt, oboe, klarinett, saxofon, trumpet, trombon, euphonium, valthorn, barytonsaxofon, basklarinett, tuba, elbas och olika slagverk. EWB är den mest avancerade blåorkestern, i ett system där det finns fyra svårighetsgrader. Här har eleverna spelat i minst fyra år, och själva orkestern har funnits i mer än 10 år.

Sandra Mattsson med sin basklarinett. Brevid finns tuba, barytonsax, euphonium och trombon.
Sandra Mattsson med sin basklarinett. Brevid finns tuba, barytonsax, euphonium och trombon.

Sandra Mattsson är 19 år och spelar både klarinett och basklarinett i EWB. Hon är en av de äldsta i orkestern och har hållit på med musik länge.

– Jag började spela klarinett när jag var nio, fast av misstag. Egentligen ville jag spela oboe men när vi skulle göra anmälan hade jag glömt bort vad det hette, säger hon och skrattar.

Nu är det 6 år sedan hon började spela i orkestern.

– Det finns faktiskt ett specifikt ögonblick när jag bestämde mig för att börja, och det var när EWB spelade Pirates of the Caribbean på en julkonsert. Jag tyckte det var så jävla coolt. Då var jag typ 12-13 år, och nu äntligen ska vi spela det stycket igen.

Dirigenten är en av kulturskolans lärare. På främre raden brukar flöjter, oboe och klarinetter sitta.
Dirigenten är en av kulturskolans lärare. På främre raden brukar flöjter, oboe och klarinetter sitta.

Just Huddinge kulturskola satsar extra hårt på samspel. De har orkestrar, ensembler, rockband och körer för i princip alla instrument, och målet är att få alla elever att börja spela tillsammans med andra så fort som möjligt. Till exempel får blåselever, om de vill, börja i orkester redan andra året som de spelar.

– Elever som inte spelar i ensemble är lite förlorade elever, och de brukar sluta ganska fort, säger Karin Jegermalm, som är lärare i trumpet och trombon.

I Huddinge är det ovanligt många som spelar blåsinstrument, men det är ändå bara 231 av 1200 elever. Tuba och kontrabas spelas bara av en elev vardera, och det finns ingen som spelar fagott. Populärast är förstås gitarr, piano och sång.

Men tittar man på kulturskolor i stort ligger fokus just nu inte på att utöka de "udda" instrumentens undervisning, utan mest på att bredda kulturverksamheten till områden där det inte finns någon.

– Man satsar på att väcka intresse med till exempel öppna lektioner och prova-på-tillfällen, berättar Karin.

Andra från vänster är Henrik Eriksson, 15 år, som spelar barytonsaxofon.
Andra från vänster är Henrik Eriksson, 15 år, som spelar barytonsaxofon.

Hur ska man välja vilket instrument man vill spela?

– Välj det som verkar kul att spela. Och kom ihåg att man alltid kan ångra sig och byta, eller spela flera instument på en gång, tipsar Sandra.

Att så många väljer just gitarr, piano och sång tror Sandra mest beror på populärkulturen. Hon menar att ungdomar bäst känner till de instrument som vanligtvis finns i pop- och rockband, och väljer att spela dem för att det är coolt.

– Kanske tänker man att de "vanliga" instrumenten är lättare att spela också.

Är det töntigt att spela i orkester?

– Det är lite udda men jag skulle inte kalla det är töntigt. Oftast tycker folk man pratar med att det är lite coolt, som att “ja juste, folk spelar fortfarande såna instrument”.

Vad är det bästa med att spela i EWB?


– Fikat, säger Henrik Eriksson, som är 15 år och spelar saxofon, och skrattar. Nej, men på allvar så är det bästa att vi inte bara är en orkester som ses och spelar, utan vi har väldigt trevligt också, berättar han vidare.

– Ja, vi är inte bara en orkester, vi är en familj också, säger Sandra skämtsamt. Och det är roligt för vi skapar ju faktiskt konst tillsammans. Hade det inte varit kul hade jag inte kommit hit.

EWB repar en bit av musiken från filmen Pirates of the Caribbean.
EWB repar en bit av musiken från filmen Pirates of the Caribbean.
Orkester5. Foto: Anna Wikström
Ämnen i artikeln
Mer om: Nöje
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget