Biverkningar av coronavaccin bekräftade - fler vaccinvägrare på sommarens festivaler?

Ett gäng festar järnet på musikfestivalen Summerburst i Stockholm.
Foto: Christine Olsson / TT
Ett gäng festar järnet på musikfestivalen Summerburst i Stockholm. Foto: Christine Olsson / TT

Ny forskning bekräftar att vaccin mot covid-19 har potentiella biverkningar. Vilka smittskyddsproblem kan upptäckten innebära för vaccinvägrandet i kombination med att restriktionerna avskaffas på folkfyllda evenemang?

I ett nyligen publicerat pressmeddelande meddelar Läkemedelsverket att ny forskning bekräftar att Modernas och Pfizers Covid-19-vaccin har potentiella biverkningar som bland annat hjärtmuskelinflammation. Samtidigt finns, i kombination med slopade restriktioner och krav på vaccinationspass på stora offentliga tillställningar, en ökad smittspridning av den nya BA.2-varianten av Covid-19 runt om i Sverige.

LÄGET har frågat unga festivalentusiaster om de tror att den vetenskapliga upptäckten kan ge upphov till en potentiellt ökad vaccinvägran i Sverige, vilket i sin tur riskerar att försämra säkerheten vid sommarens evenemang i samband med den nya coronavariantens framfart.

Studenten Alexandra, 22 år från Göteborg tror inte på en sådan risk.

— Jag tror att de som tagit sitt samhällsansvar hittills kommer att fortsätta med det. Det är en moralisk fråga och trots att det finns ”potentiella” bieffekter så tror jag inte att fler kommer börja motsätta sig sommarens ”booster” dos. Om de som redan nu vägrat ta vaccin väljer att inte göra det under sommaren så tror jag snarare att de inte kommer att få gå på saker.

Vad blir din tanke ifall årets sommarfestivaler möjligen återinför restriktioner till följd av en potentiell utbredning av vaccinvägrare?

— Att införa fler restriktioner och därigenom rädda liv är viktigare än människors rätt att vara på festival, även om det är tråkigt, säger Emelie.

Skulle du vara orolig för konsekvenserna av att vistas i en festivalmiljö bland många vaccinvägrare?

— Nej, det hade jag inte varit.

LÄGET har även korresponderat med studenten Isabelle, 20 år från Stockholm, som inte heller är orolig över en potentiell ökning av vaccinvägrare i kölvattnet av den nya forskningen.

20-åriga Isabelle från Stockholm.
20-åriga Isabelle från Stockholm.

— Jag är trippel-vaccinerad, frisk och har inga underliggande sjukdomar som försämrar mitt immunförsvar, så jag känner mig inte osäker för mig själv. Skulle jag själv få den varianten hade jag självklart varit rädd att sprida den vidare.

Isabelle är mer negativ till de många restriktioner som har funnits på festivaler under pandemin.

— Helt ärligt är jag trött på alla reglerna. Det är inte samma känsla att exempelvis behöva sitta ner under en festival. Jag tycker nästan man kan skita i hela evenemanget då. Det är onödiga pengar.

Folkhälsomyndigheten i Solna, Stockholm.
Foto: Amir Nabizadeh / TT
Folkhälsomyndigheten i Solna, Stockholm. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Huruvida de bekräftade biverkningarna i studien kommer att få färre att vilja vaccinera sig, eller ta en ”booster”-dos innan sommarens evanemang är inte väsentligt. Festivalbesökare förväntas inte längre att uppvisa vaccinationsbevis. Det uppger pressansvarig på Folkhälsomyndigheten till LÄGET.

— Det är regeringen som fattar beslut om åtgärder som vaccinationsbevis, som det fanns krav på tidigare vid vissa evenemang. Som läget nu ser ut med förhållandevis låg smittspridning och inga restriktioner på samhällsnivå (utöver rådet att man ska stanna hemma när man är sjuk) är det inte en åtgärd som verkar vara aktuell eller som Folkhälsomyndigheten har planer på att föreslå för regeringen.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget