Är dina föräldrar vältränade? Grattis - om du är en mus

Hur stor är egentligen skillnaden på en mus och en människa?
Hur stor är egentligen skillnaden på en mus och en människa?

En vältränad mus har större chans att få intelligenta ungar än en otränad mus - det visar ny forskning. Men gäller det också oss människor?
– Ett musbarns intelligens behöver inte vara samma sak som ett människobarns, säger forskaren Pernilla Wittung Stafshede till Läget.

Tränade dina föräldrar mycket innan du föddes? Det kan ha påverkat din förmåga att lära dig saker.

Forskare i Tyskland har låtit en grupp möss leva ett aktivt liv med mycket träning. Deras ungar visade sig sedan prestera bättre på inlärningstester än vad ungar till vanliga möss gjorde.

Förklaringen kan vara att träningen förbättrade mössens koppling mellan olika hjärnceller, vilket påverkade deras ungar positivt. Men hur lika är egentligen möss oss människor?

Pernilla Wittung Stafshede är professor i biologi och kemi på Chalmers, och har flera gånger använt möss i sin forskning. För Läget berättar hon att möss och människor liknar varandra på många sätt. Därför fungerar det bra att forska på till exempel deras muskler och sjukdomar.

– Vi är båda däggdjur, och proteinet i musens DNA är väligt likt människans.

Däremot kan det vara svårare att jämföra våra beteenden.

– Hur mäter man egentligen intelligens hos en mus? Det som ses som intelligens hos ett musbarn behöver inte vara samma hos ett människobarn, säger hon.

För att kunna dra någon slutsats tycker Pernilla Wittung Stafshede att man borde låta människor genomgå samma experiment som mössen.

Här kan du läsa mer om vilka regler som finns kring att forska på djur i Sverige.

Mer från: Vetenskap
Mer från Läget