Amerikaner reagerar på aborträtten i landet

Läckta dokument har nyligen visat att en majoritet av Högsta Domstolen i USA vill upphäva den nationella aborträtten. Läget har pratat med några amerikaner om hur det är att leva i landet just nu.

Alexzandra och Bard Griffin är boende i Denver, Colorado
Alexzandra och Bard Griffin är boende i Denver, Colorado

1973 kom ett viktigt avgörande för aborträtten i USA: Roe mot Wade. Frågan gällde då vilken rätt en gravid kvinna har till abort, och beslutet som föll till kvinnans fördel kom att gå emot många av de statliga lagarna vid tiden. Domen gav kvinnor rätt till abort upp till den 24:e graviditetsveckan, i hela landet. Tidigare var det olika lagar från delstat till delstat.

Igår kom nyheten om ett dokument som läckt från USA:s högsta domstol, där denna aborträtt riskerar att inskränkas. Enligt förslaget ska aborträtten inte längre vara nationell. Istället skulle det återigen vara helt olika rättigheter från delstat till delstat.

Colorado är en delstat som ofta anses som en tillflyktsort, eftersom man där har mindre strikt lagstiftning än i vissa andra delar av landet. Därför flyttar många amerikaner dit från andra delstater, där lagarna är hårdare. Bard och Alexzandra Griffin bor i Denver i Colorado, och menar att om det här förslaget röstas igenom kommer ännu fler flytta till delstaten.

USA är platsen dit logik och demokrati kommer för att dö.

Bard berättar att en del vänner i andra delstater redan börjat planera för en flytt till Colorado. Deras agerande är baserat på rädslan för hur livet skulle bli om förslaget går igenom.

Om förslaget antas kommer aborträttigheterna förändras drastiskt i omkring 20 delstater, menar Bard. Med 5 av 8 domare redan bakom förslaget verkar utgången redan given.

–Det är i princip omöjligt att det inte kommer gå igenom, säger Bard.

Bard och Alexzandra är inte oroliga över att Colorado ska bli en delstat där abort blir olagligt. Inte med nuvarande guvernör i alla fall. De menar också att problemet inte är isolerat, utan är bara en del av problematiken i det politiska systemet i landet. Vad som i grunden skulle behövas är ett nytt, mer rättvist system för röstning. Bard skakar på huvudet när röstningen kommer på tal.

–USA är platsen dit logik och demokrati kommer för att dö, avslutar Bard Griffin.

Ämnen i artikeln
Mer om: Aborträtten
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget