Ägget eller hönan- vad kom först?

höna och ägg. Foto: Språktidningen

Efter en lång väntan, sedan urminnes tider faktiskt, är det nu bevisat att frågan som eggat avancerade hjärnor världen över har ett svar. Forskningen slår fast: Ägget kom före hönan.

Frågan om vad som egentligen kom först av ägget och hönan har cirkulerat runt väldigt länge. Första gången den uppstod var i det gamla Grekland, 350 år före kristus. Det var en vetenskapsman vid namn Aristoteles som skrev att hönan alltid funnits.

Men flera decennier senare sa en annan vetenskapsman, Charles Darwin, att ägget måste kommit först. Han sa däremot att det är svårt att säga när det kom. Det är nämligen väldigt klurigt att avgöra när en art blir till en annan. Vi människor har exempelvis inte alltid sett ut eller fungerat som vi gör nu. Det har att göra med något som kallas evolutionsteorin. Teorin förklarar hur olika arter av både djur och växter har förändrats och utvecklats sedan livet började på jorden.

För 12 år sen gick en filosof, en genetiker och en kycklinguppfödare ihop för att komma fram till ett slutgiltigt svar. John Brookfield är genetiker och studerar hur arvsanlag är uppbyggda och ärvs från en generation till nästa. Han menade att vid någon tidpunkt i historien så måste en "nästanhöna" värpt ett ägg som fick den sista lilla genetiska förändringen till det som idag är vår moderna höna.

ägg och höna osv. Foto: Uppskattat.se

Den moderna vetenskapens teori idag är alltså: Ägget kom först. Men i framtiden kanske det kommer en ny teori om hur det hela gick till när ägget blev till en höna. Eller när en höna värpte ett ägg.

Källa: SVT Vetenskap, Allt om Vetenskap, Naturhistoriska riksmuseet
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget