Hundar ska hjälpa oss med föroreningar

Hundar kan känna lukten av det mesta, nu ska forskare på Sveriges lantbruksuniversitet undersöka om de kan sniffa ut miljögifter.

Möjligheten undersöks om hundar kan hjälpa till att sniffa ut miljögifter.

Vi människor har stor användning av hundar utöver privilegiet att få ha dem som husdjur. De kan med sitt exemplariska luktsinne hitta bland annat droger, sprängämnen, mögel och vägglöss.

På Sveriges lantbruksuniversitets forskningsstation i Grimsö ska forskare tillsammans med olika aktörer undersöka om hundars luktsinne kan användas för att hitta föroreningar. Tanken är att de ska kunna användas som komplement till befintliga metoder och leda till snabbare och billigare sanering av förorenade områden. Det skriver Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

Det finns ungefär 80 000 områden i Sverige som är, eller som man tror kan vara, förorenade med miljögifter. De som forskarna först kommer fokusera på är nedlagda skogsplantskolor och kemtvättar.

– Vi hoppas att hundar kan bidra till ökad saneringstakt till en acceptabel kostnad. Om försöken faller väl ut kan metoden i fortsättningen användas på ytterligare föroreningar som kan upptäckas av hundar, säger Jens Frank, forskare och föreståndare för Viltskadecenter på Sveriges lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.

Hundarna tränas i laboratoriemiljö att hitta ett ett förorenat jordprov bland andra jordprover. Sedan ska forskarna fortsätta med fälttester vid nedlagda skogsplantskolor.