"De svåraste delarna är de roligaste"

Miranda Jäderling, 19, gästar dagens Lägesrapport.

I dagens avsnitt intervjuar Lägesrapport Miranda Jäderling, 19. I maj reser hon till Phoenix för att delta i världens största vetenskapstävling för unga.

Miranda Jäderling,19, skrev sitt gymnasiearbete om supernovor. Efter att ha presenterat sitt arbete i tävlingen Utställningen unga forskare blev hon uttagen till Sveriges unga forskningslandslag. Tillsammans med tre andra unga forskare kommer hon att representera Sverige på Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga.

Miranda hade inte mycket kunskap om supernovor innan hon påbörjade sitt gymnasiearbete. Hon hade dock ett stort intresse för rymden. Genom detta började hon söka den fakta som så småningom blev grunden för projektet.

– Det har ju så klart varit svårt. Jag tror att jag lagt mer än de 100 timmar som är avsatta för gymnasiearbetet. Eftersom jag är intresserad av det har jag velat lägga ned den tiden. Jag tror att det är nyckeln till att jag hunnit med allting, säger hon.

Genom förbundet Astronomisk ungdom kom hon i kontakt med jämnåriga som också är intresserade av forskning på en högre nivå.

Miranda förstår att forskning kan verka svårt och komplicerat om man inte håller på med det. Men hon vill ändra på den bilden.

– Mitt projekt låter avancerat men jag har ändå klarat av att göra det under ett år. Jag har använt mig av den tid och de medel som man får av skolan. Jag tror att man måste visa att forskning är kul och att det inte är så komplicerat som man tror. Att det är de svåraste delarna som är de roligaste, säger hon.

Vill du höra mer om Miranda och hennes forskning? Spana in det andra avsnittet av Lägesrapport. Det finns här och på Spotify.