Zelenskyj: Större insatser väntar i öst

Människor köar för mat vid en kyrka i Borodyanka på söndagen.
Människor köar för mat vid en kyrka i Borodyanka på söndagen.

En lång kolonn ryska militärfordon syns röra sig i närheten av Charkiv. Ukraina förbereder sig för ytterligare en svår vecka, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt nattliga tal.

En 13 kilometer lång rysk militärkonvoj ses på satellitbilder passera öster om Charkiv i Ukraina.
En 13 kilometer lång rysk militärkonvoj ses på satellitbilder passera öster om Charkiv i Ukraina.

Ytterligare en vecka av krig är till ända och Ukraina förbereder sig inför en svår vecka, säger Zelenskyj i sitt nattliga tal.

På söndagen släpptes nya bilder från satellitbolaget Maxar tagna den 8 april. Bilderna visar en tretton kilometer lång militärkolonn rulla söderut genom östra Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj väntar större ryska insatser i östra Ukraina.

– Ryska styrkor kommer att röra sig mot ännu större insatser i de östra delarna av vårt land. De kan komma att använda ännu fler robotar mot oss, eller ännu fler bomber. Men vi förbereder oss för deras agerande, säger Zelenskyj.

Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan, tror liknande.

– De ryska soldater som varit uppe norr om Kiev och har misslyckats med sitt uppdrag där verkar ha fått ett nytt uppdrag i Donbassregionen i sydöstra Ukraina, säger han till Läget.

Han fortsätter.

– Det jag tror kommer hända är att Ryssland kommer att fortsätta skjuta robotar mot städer, fabriker och bränsledepåer, för att förstöra möjligheterna för Ukraina att fungera på längre sikt.

President Zelenskyj fortsätter att samla stöd ifrån västvärlden.

"Vapen har kommit för sent"

Västvärlden har den senaste tiden valt att skicka allt tyngre vapen till Ukraina. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger att han är tacksam för hjälpen och att vapenleveranserna från väst är viktiga, men att en del vapen kommit fram för sent.

– Om vi inte slösat tid på att diskutera offensiva och defensiva vapen, och vad Ukraina behöver och inte, så hade vi varit i en starkare position nu, säger Kuleba.

Ämnen i artikeln
Mer om: Kriget i Ukraina
Mer från: Nyheter
Mer från Läget