Skyddsrum i Mariupol bombas: “detta kan bli vårt sista meddelande”

Under stålverket Azovstal i Mariupol finns över 1000 personer som skyddar sig mot de ryska attackerna.
Under stålverket Azovstal i Mariupol finns över 1000 personer som skyddar sig mot de ryska attackerna.

Ukrainska soldater och ungefär 1000 civila gömmer sig i ett underjordiskt skyddsnätverk i Mariupol. De är omringade av ryska soldater som bombar dem med allt de kan, och nu gör soldaterna sig redo för sin sista strid.

TT sprider några av de utsattas röster som har lyckats nå omvärlden, trots isoleringen i skyddsrummen under stålverket Azvostal.

Serhij Volyjna är befälhavare för en grupp ukrainska marinkårssoldater och är en av de som gömmer sig för det ryska anfallet. Han la ut en video på Facebook för att sprida sitt budskap till omvärlden.

- Fienden är minst tio gånger fler än oss, berättar han i videon.

Han ber alla världsledare om hjälp med evakuering från stålverket, och understryker med att soldaterna nog bara har några dagar eller timmar kvar i livet.

- Det här kan bli vårt sista meddelande till omvärlden, säger han.

Mariupols borgmästare Vadym Boichenko har lämnat staden, men säger i ett TV-sänt tal att 10 000-tals civila har dött i den ryska attacken mot dem, men att det finns omkring 100 000 kvar. Han påstår även att Ukraina siktar på att skicka 90 bussar för att kunna evakuera 6 000 kvinnor, barn och äldre från Mariupol, rapporterar Aljazeera.

Stadens biträdande borgmästare Serhej Orlov säger till BBC att de civila som har sökt skydd i stålverkets enorma underjordiska kulvertsystem främst är boende i området som fått sina hem förstörda.

- De har valt att bo i skyddsrummen med sina familjer för att de vet att bunkern är bra och att det finns mat och vatten där, påstår han.

Den ukrainske soldaten Gasim är en av de som tvingas gömma sig där. Han säger till New York Times att de är omringade och att de ryska styrkorna bombar dem med allt de har. Han säger även att de behöver hjälp utifrån för att klara attacken.

En av de andra soldaterna, Mikhail Versjinin, bekräftar att läget är kritiskt.

- Vi har inget annat val än att gömma oss under jord. Här finns mat och vatten, inte i stora mängder, men det finns här än så länge, säger han till New York Times.

Ämnen i artikeln
Mer om: Kriget i Ukraina
Mer från Läget