Vad ska man göra om man blir utsatt för näthat?

Foto: Privat

Allt fler unga använder sociala medier. I och med det blir fler ungdomar också utsatta för näthat. Malte Jennervall, som själv varit utsatt, tipsar om vad du kan göra ifall det händer dig.

Idag använder cirka 90 procent av alla ungdomar sociala medier varje dag och procenten ökar varje år. De sociala medier som är störst bland tonåringar är Snapchat, Instagram, Twitter, Youtube och Facebook, men det är också de som sprider mest hat.

Ska du vara försiktig på nätet?

Svar, ja!

Det är många som blir mobbade och diskriminerade på sociala medier varje dag och jag är säker på att du eller någon av dina vänner någon gång blivit utsatt för näthat. Var tredje ungdom mellan 10 till 16 år har blivit utsatt för kränkningar på sociala medier och nästan hälften av alla flickor i åldersgruppen 13 till 16 år som använder sociala medier har någon gång blivit utsatt för näthat.

Jag själv, som 13-åring har blivit utsatt för näthat och diskriminering och åldrarna på sociala medier blir bara yngre och yngre. Ju yngre barn det finns på sociala medier, ju yngre kommer bli diskriminerade.

Men hur vet man vad som är nätmobbning?

Enligt mig är nätmobbning när du som har blivit utsatt känner dig kränkt och enligt Bris (Barnens Rätt I Samhället) så är nätmobbning till exempel hot, spridningar, elaka kommentarer och kränkande bilder.

Om du fortfarande känner dig osäker på om du har blivit kränkt så kan du fråga en vuxen.

Om den som näthatar dig är någon du känner så är det bra att säga till den ansikte mot ansikte. Om du inte vågar det så borde det ge samma resultat att skicka ett SMS till dem, men om du inte känner den som skickade en kränkning så borde du kontakta polisen så får de ta hand om personen.

Vad ska du göra om du blir kränkt eller mobbad på internet?

Kontakta först en vuxen som t.ex din vårdnadshavare, kurator på din skola eller i värsta fall polisen.

Om det är grova diskrimineringar så ska du fråga en vuxen om vad du ska göra och sedan får ni avgöra tillsammans.

Det finns också kuratorer som du kan ringa, t.ex BRIS som jag nämnde tidigare, dem ringer du på 116 111.

Du kan vara anonym om du vill och det är helt gratis, BRIS är öppet på linjen 14:00 - 21:00 alla dagar.

Och enligt mig så ska du absolut INTE skriva något fult tillbaka, för då kommer det gå fram och tillbaka. Tillslut är båda två sura och det enda DU har åstadkommit är en ond cirkel. Så var försiktig med om vad du skriver och vem du skriver med ute på sociala medier.

Andra läser just nu
Mer från: TYCK
Mer från Läget