Unga som tågluffar: “Man får räkna med att något alltid går fel”

Kajsa Bergman vann ett Interrailkort och i sommar ger hon sig av. Att tågluffa blir allt mer populärt men kräver också mycket planering. I grupper på internet kan tågluffare be om råd och tips och till och med hitta reskamrater.

Allt fler väljer att tågluffa.
Allt fler väljer att tågluffa.

Vann ett Interrailkort

Varje år lottar EU gratis ut Interrailkort till ett antal ungdomar runt om i Europa. 19-åriga Kajsa Bergman blev tipsad av sina storasystrar om att anmäla sig till utlottningen. Till sin stora förvåning vann hon ett kort och efter månader av planering är det snart dags för avfärd.

I maj packar Kajsa väskorna och ger sig iväg på tågluffen som ska vara i en månad. Första stoppet blir Berlin, där ska hon möta upp sin reskamrat. Kajsa fick kontakt med sin reskompis genom en grupp på Facebook om tågluff.

— Det känns lite nervöst att åka med någon man inte känner sen tidigare men det ska samtidigt bli jättespännande, säger Kajsa Bergman.

Under resan kommer hon bland annat att besöka Budapest, Ljubljana, Rom och Nice.

Kajsa Bergman ser fram emot sin tågluff och säger att hon föredrar att åka tåg.
Kajsa Bergman ser fram emot sin tågluff och säger att hon föredrar att åka tåg.

Fler väljer att ta tåget

Att resa med tåg har blivit allt mer populärt. På tio år har antalet köpta Interrailkort i Europa ökat från 100 000 kort år 2005 till 250 000 stycken tio år senare, enligt siffror från Interrail. Förra sommaren tågluffade nästan 50 000 svenskar och företaget spår en minst lika lyckad säsong i år. Det finns flera anledningar till att man väljer att ta tåget.

— Jag älskar att åka tåg, säger Kajsa Bergman. Det är både mer romantiskt och trivsamt än att flyga och det är lättare att träffa andra som också reser när man tar tåget.

Kajsa Bergman menar att om hon istället hade valt att flyga hade hon aldrig fått kontakt med den tjej som hon ska resa med.

— Sen är det ju miljövänligt också, tillägger hon.

Klurigt att planera en tågluff

Det är en hel del att tänka på när man planerar en tågluff, till exempel kan anslutande tåg vara komplicerat.

— Jag var ganska mentalt förberedd på att det skulle vara jobbigt, men jag gillar att planera, säger Kajsa Bergman som har tagit hjälp av grupper på nätet där tågluffare tipsar varandra.

— Jag har fått jättemycket bra tips av människor som har tågluffat mycket.

Hon berättar att just grupper för unga har varit till extra stor hjälp för att hitta likasinnade.

— Jag har lärt mig att man nästan aldrig åker en tågresa utan att något händer som man inte är beredd på.

Ämnen i artikeln
Mer om: Tågluffa i sommar
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget