Billiga genvägar igenom Europa

När du reser på räls får du en helt ny upplevelse men det kan vara svårt att få det att gå ihop med plånboken. Läget har pratat med den rutinerade tågresenären Linn Hummelstrand som just nu befinner sig i Italien, dit hon åkte med… tåg.

Från en tågvagn i Neuchatel, Schweiz.
Från en tågvagn i Neuchatel, Schweiz.

Du kan resa mellan alpernas höga toppar och över östra Europas utsträcka fält samtidigt som du sparar hundratals kilo koldioxid. Men det är inte den enda anledningen till att åka tåg.

– Jag åker tåg för klimatets skull, men också för att man får en rikare upplevelse. Allt man kan se från tågfönstret kan man inte få när man flyger. Det känns som man transporteras, snarare än teleporteras, säger Linn Hummelstrand.

Upptäck mer

Hon har åkt igenom Europa flertalet gånger med tåg, hellre det än att flyga. Problemet är pengarna. Kostnaderna drar lätt iväg för Linn Hummelstrand när hon väljer den klimatsmarta vägen. Hennes bästa tips för att hålla kostnaderna nere är att planera, men också vara lite kreativ och försöka hitta nya ställen att resa till som inte är lika dyra.

– Om man bor lite längre ut från storstäderna kan man spara mer pengar. Till exempel nu när vi åkte till Italien visste vi att vi ville stanna någonstans innan Rom. Då bodde vi i en jättefin liten stad som var mycket billigare än en turiststad. Men om man vill åka till de stora städerna kan man ju försöka bo i någon mindre stad som ligger utanför, då sparar man nog mycket pengar.

Från ett tak i Italien ger hon sina bästa tågluffstips.
Från ett tak i Italien ger hon sina bästa tågluffstips.

Biljetten

Biljetterna kan också bli en dyr affär. En resa från Italien till Stockholm kan kosta 5 000 kronor om man köper lösbiljetter. Det finns paketbiljetter där man kan köpa ett antal resdagar per månad, det brukar bli billigare.

– Om jag ska åka till flera ställen på en och samma resa tycker jag att det är bäst. Men om man bara vill till en stad kan det vara onödigt med flera resdagar.

Ämnen i artikeln
Mer om: Tågluffa i sommar
Mer från Läget