Träning under ramadan – hur funkar det?

Morad Muhyaddin, 19, tränar kampsport och fastar. Foto : Tim Waage
Morad Muhyaddin, 19, tränar kampsport och fastar. Foto : Tim Waage

Just nu pågår ramadan. Högtiden inleddes den 2 april och pågår till 1 maj i år och är den mest heliga och firade traditionen inom Islam. De som firar ramadan fastar under perioden, och avstår från mat och dryck från att solen går upp till att solen går ned. Men hur fungerar det att träna under ramadan?

Oavsett om du är motionär eller idrottar så kan det vara fördelaktigt att fortsätta träna under fastemånaden. Valdemar Fredriksson är personlig tränare i Stockholm och har en lång erfarenhet av att coacha andra inom idrott. Han tror att det kan vara bra att sänka kraven på sig själv under fastan.

– Jag vill först och främst poängtera att jag inte firar ramadan själv. Det finns säkert flera aspekter av fastan som jag ödmjukt ej förstår. Spontant tänker jag dock att man kanske inte ska ha så höga krav på sig själv under fastan och jaga nya rekord, det viktigaste är kanske att man upprätthåller träningen. Säger Valdemar Fredriksson.

Nabil Ahmed, 37, har däremot fastat varje år sedan han var femton. I tonåren spelade han basket på hög nivå, men i nuläget tränar han crossfit och styrketräning. För Nabil är träningen under ramadan en självklarhet. Däremot har han lärt sig genom åren att vad han äter under tiden då solen gått ner avgör hur mycket energi han har dagen därpå.

– Jag har aldrig haft något problem att träna under Ramadan. Dem första dagarna är lite annorlunda, men sen vänjer jag mig. Alla är olika, men jag känner mig stark och kan träna under fastan utan problem. Säger Nabil.

Nabil berättar vilken typ av kost som fungerar för honom. Han har lärt sig känna igen vad kroppen behöver.

– När jag var yngre åt jag mer skräpmat. Men med åren har jag lärt mig att jag har mer energi om jag äter bra mat. Ofta är man så hungrig vid iftar att det är lätt att äta lite vad som helst. Men om jag äter bra mat, exempelvis grytor, protein, ris och grönsaker och frukt så har jag bra energi och känner mig stark dan därpå, säger Nabil.

Nabil berättar även att han går upp en gång under natten, runt kl 02.30 och äter ytterligare ett mål. Då brukar han äta en frukostliknande måltid. Gärna två stekta ägg, mackor, frukt och en smoothie. Och förstås vatten.

Nabil Ahmed, till höger, på gymmet där han tränar. Foto : Core Sundbybergs Facebook
Nabil Ahmed, till höger, på gymmet där han tränar. Foto : Core Sundbybergs Facebook

Olika för alla

Morad Muhyaddin, 19, tränar kampsport. Han har firat ramadan sedan han var nio år, men tycker att det är jobbigt att få ihop fastan med träningen.

– Jag har mycket mindre energi under ramadan. När jag äter innan träningen så har jag mer ork. Men jag tvingar mig själv att gå och träna ändå för jag vill inte tappa mina tekniker eller min kondition. När ramadan är över så vill jag tävla. Berättar Morad.

Morad ska träna på kvällen när vi träffas. Med sig till träningen har han en gainer, som är en dryck med både kolhydrater och protein. Den har han tänkt att dricka så fort solen gått ned, vilket är kl 20.05. Därefter ska Morad möta upp en kompis och gå ut och äta iftar tillsammans.

En sak som Morad upplever positivt med ramadan, är att han har mer motivation när högtiden är över.

– Jag får alltid mer motivation när ramadan är över. Till och med mer motiverad än jag var innan, men jag vet inte varför. Berättar Morad.

Är du intresserad av att läsa mer om vad forskare säger om träning och ramadan? I så fall kan du läsa vidare här.

Ämnen i artikeln
Mer om: träning under ramadan
Mer från: Sport
Mer från Läget