Tinderkollen: ”Pick up-lines funkar inte på mig”

Pandemin är över, sommaren närmar sig och romantiska känslor svävar i luften. Läget tog sig ut på stan och frågade ungdomar om nätdejting och raggningsrepliker.

Nils Asplund, 18 år, laddade ner Tinder på en fest för några månader sedan. Hen skaffade Tinder för skojs skull, och för att titta på människor.

– Och sedan dess har jag bara behållt det, säger hen.

Nils brukar aldrig skriva till folk först, men folk brukar skriva till hen. För att ragga på Nils är det bättre med något mer genuint än en smörig hälsningsfras, som en komplimang om hens smink.

– Jag är inte så mycket för pick up-lines, jag är mer rakt på sak. En komplimang är väl en bra början. Helst om nånting man kan påverka, för då är det något man själv har gjort som är fint, säger Nils Asplund.

Det var inte svårt för Nils att skriva sin bio, den lilla texten man skriver om sig själv på de flesta dejting-appar.

– Det står bara att jag kan diska, säger hen och skrattar.

Calle Johannesson, 18, Rebecka Iglebæk, 19 och Nils Asplund, 18.
Calle Johannesson, 18, Rebecka Iglebæk, 19 och Nils Asplund, 18.

Rebecka Iglebæk, 19, har också haft Tinder i några månader, men hon använder inte appen så mycket. Till skillnad från Nils inleder gärna Rebecka konversationen.

– Annars händer inget. Nån måste ta första steget, säger hon.

I beskrivningen av sig själv har Rebecka bara skrivit ut sin sexuella läggning.

– Alla har bara quotes från internet, typ ”what to write on tinder” på sina bios, men jag har inte kommit på nåt roligt att skriva, säger hon.

Rebecka är inte heller ett stort fan av klyschiga raggningsrepliker. Hon tycker om när folk inleder konversationen med något personligt om hennes profil.

– Jag gillar när man använder bilderna, istället för att skriva typ ”tjena kexet”. Man vill ju ha nåt att kunna prata om, säger Rebecka.

Flera gånger har folk inlett konversationerna med Rebecka genom att kommentera hennes bilder. En särskild bild på Rebecka och hennes kompisar får mer uppmärksamhet än andra.

– Vi hade klätt ut oss till Minecraft-karaktärer, berättar Rebecka Iglebæk.

Pandemin är över, sommaren närmar sig och romantiken frodas på nätsajterna.
Pandemin är över, sommaren närmar sig och romantiken frodas på nätsajterna.

Calle Johannesson, 18, har inte någon dejting-app, men ibland blir hen frestad när hen ser kompisarnas svajpande.

– När jag är med dem kan det kännas lite kul, men jag tror bara det skulle kännas stelt om jag hade det själv, säger hen.

Kanske skaffar Calle nån dejting-app senare, men just nu finns det inte på kartan. Calle beskriver själva dömandet av människor som konstigt.

– Just nu känns det konstigt att kolla på en person och bara: nej, inte den, och sen bara: ja den. Att liksom svajpa ja eller nej på folk jag inte känner, säger Calle Johannesson.

Älskar, älskar inte? Eller: svajpa höger eller inte?
Älskar, älskar inte? Eller: svajpa höger eller inte?
Ämnen i artikeln
Mer om: Dejting
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget