Motståndet mot VAR i Sverige är stort hos de svenska elitklubbarna. 18 av Allsvenskans och Superettans klubbar har beslutat att arbeta emot VAR. Samtidigt sticker Sverige ut – de flesta länder i Europa använder idag systemet.
Supportrarna är emot VAR – ”Fotbollen är till för oss”
De flesta domarna vill att VAR införs i Sverige. Men motståndet är stort hos fotbollssupportrarna.
– Vi har klarat oss utan VAR i 130 år, säger Isak Eden, ordförande för Svenska fotbollssupporterunionen.

Anledningen till varför de svenska elitklubbarna arbetar emot VAR är eftersom klubbmedlemmarna har röstat emot det. Svenska klubbar är medlemsstyrda, vilket innebär att medlemmar får rösta och bestämma om frågor som gäller klubben.
”VAR är emot fotbollens natur”
Isak Eden är ordförande för Svenska fotbollssupporterunionen SFSU. Han förklarar varför motståndet mot VAR är så stort från supportar.
– Den största förklaringen är att det är ett ingrepp på känslan. Det bryter mot fotbollens natur med avbrott i spelet, säger Isak Eden.
”Klarat oss utan VAR i 130 år”
– Har vi klarat oss i 130 år utan VAR kan vi göra det framåt också. Vill man ändra de besluten är det bara att skicka in nya förslag och låta medlemmarna ta ställning till det, säger Isak Eden.
De flesta elitdomarna i Sverige vill ha VAR och menar att det behövs för att få fler unga att satsa på en domarkarriär. Isak Eden ser ingen koppling mellan VAR och domarnas utveckling.
– Fotbollen är gjord för supportrarna, inte för domarna. Vi är hundra procent för att stärka arbetsmiljön för ungdomsdomare, det är jätteviktigt. Men det finns andra saker man kan göra än att förstöra fotbollens natur.

Fotbollssupportern Hanna Renström, 24, håller med om att VAR inte borde införas i Sverige.
– Det uppenbara är att det tar bort känslan och tar lång tid, säger hon.

– Dessutom är domsluten fortfarande inkonsekventa och det blir ju fortfarande en ”mänsklig aspekt” när man kollar på en video, säger hon.
Domarna håller inte med – menar att VAR behövs för framtiden
Stefan Johannesson har dömt flest Allsvenska matcher någonsin. Nu är han chef över elitdomarverksamheten. Han säger att VAR behövs i Sverige eftersom det bidrar till en tryggare arbetsmiljö för domarna.
– Om ett felbeslut i en match rättas till så finns det inget kvar att hänga upp sig på den domaren, säger Stefan Johannesson.

Men framför allt innebär en VAR-satsning en möjlighet för svenska domare att kunna döma internationella matcher där VAR används.
– Nu blir en domare stoppad och kan inte ta sig ut och döma i Europa, på grund av att de saknar VAR utbildning. Det är det största problemet, säger han.
Ungdomsdomaren vill att VAR införs
Theo Edung, 19, vill satsa på att bli elitdomare. Han tror att VAR skapar en trygghet i domarrollen.
– När domarna får se repriserna så får man förmoda att det blir rätt, säger han.

”Vill kunna döma utomlands”
Eftersom svenska domare som inte har VAR-utbildning inte kan döma matcher utomlands där systemet används tror Theo Edung att VAR får fler unga att vilja satsa på en karriär.
– Jag vill kunna döma större matcher utomlands, men som det ser ut nu så går inte det. Om taket är Allsvenskan, då kanske man inte vill satsa lika långt.
Vill du att VAR införs?
– Ja, i slutändan vill vi alla göra rätt beslut. Det är tryggare för domaren att ha en extra backup, ifall man missar något, säger Theo Edung.















