Ställa om klockan - bra eller dåligt?

"Fram med utemöblerna, fram med klockan" är tips som du inte längre behöver komma ihåg om sommartiden tas bort.
"Fram med utemöblerna, fram med klockan" är tips som du inte längre behöver komma ihåg om sommartiden tas bort.

Statskontoret ska utreda om vi ska ha kvar vintertid och sommartid i Sverige. Vilka känslor väcker det hos dig?

Sommartidens vara eller icke vara har varit en het debatt under en längre tid. Många tycker att den är onödig och att vi lika gärna kan ha en normaltid året om.

Av den anledningen har EU-parlamentet tagit upp frågan. I februari röstade de om sommartiden och kom fram till dess funktion ska utredas ordentligt i alla medlemsländer.

- Vi är ju i ett läge där EU kommer att avkräva medlemsstaterna ett ställningstagande, och då måste vi i Sverige faktiskt bestämma oss om vi ska ta bort införandet av sommartid och vintertid och istället ha en normaltid, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till SVT.

Statskontoret ska bedöma om tidsomställningen verkligen behövs genom att kartlägga hur folkhälsan, jordbruk, transport och turism påverkas av tidsomställningen.

- Jag känner ju själv att det finns ett starkt engagemang och intresse och jag är faktiskt försiktigt positiv till att vi också avskaffar tidsomställningen, säger Eneroth.

Kartläggningen ska vara färdig den 22 november i år. Efter det bestäms det om Sverige ska ha kvar tidsomställningen eller inte, som vi har haft sedan 1980.

Tar vi bort tidsomställningen är det däremot inte säkert om vi ska ha vintertid eller sommartid året om. Vad tycker du - föredrar du en timmes mer solljus på morgonen eller kvällen, eller vill du ha kvar tidsomställningen? Var med och tyck till nedan!

Webbfråga Vad tycker du om tidsomställningen?

Visa resultat
Mer från: TYCK
Mer från Läget