Skolor i Ukraina: så ser barnens undervisning ut under pågående krig

Kriget i Ukraina har vänt landet upp och ner. Undervisningen stoppades plötsligt och idag är förutsättningarna annorlunda.

Veronicas mamma, Nataliya Polonskaya, berättar om att hela deras värld förändrades den 24 februari.
Veronicas mamma, Nataliya Polonskaya, berättar om att hela deras värld förändrades den 24 februari.

Veronica Polonskaya är bara 10 år gammal men är redan van att lära sig allt via Zoom. Först kom Covid-19 och sedan bröt kriget ut i Ukraina. Då pågående skjutningarna gjorde så att Veronica knappt hann lära känna sina klasskamrater innan undervisningen fick flyttas online.

Veronicas mamma, Nataliya Polonskaya, berättar om att hela deras värld förändrades den 24 februari. Under den natten inledde Ryssland invasionen av Ukraina.

Veronica och hennes familj flyttade i början av mars från Kyiv till Uzhhorod, en stad i västra Ukraina. De första tre veckorna efter krigets start var skolorna i Ukraina stängda. Barns utbildning var inte högsta prioritet under början av den ryska invasionen av Ukraina.

14 mars började distansundervisningen i Ukraina igen. För Veronica är det svårt att lära sig på distans. Hon berättar att hon har svårt att fokusera när hennes lillasyster sitter och leker med sin skärmplatta i samma rum.

Innan var man tvungen att ha på sin kamera under distansundervisningen men så är det inte idag. Detta gör att Veronica lätt tappar fokus och börjar leka med sin lillasyster istället.

Tamara Koloiz, rektor på ett högstadie i Ukraina berättar om de stora förändringarna. Idag ligger fokus på att barnen ska få grundläggande kunskaper i deras skolämnen. Tamara Koloiz berättar även att stor vikt läggs på att stödja och prata med eleverna så att de ska känna sig trygga som möjligt under krigets omständigheter.

Nataliya tillsammans med dotter Veronica. Foto: Privat foto
Ämnen i artikeln
Mer om: Kriget i Ukraina
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget