Saved by the intervju

Krönika

Lägets egen Julia Hoffman reflekterar över shoppingberoende, second hand och risken med att vara för bekväm.

Det här är en krönika. Reflektioner och ställningstaganden är skribentens egna.

Garderob. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Som den mode-törstande snart 22 år fyllda brud jag är, så kan jag erkänna att mitt shoppingberoende eskalerat under de senaste sex månaderna. Beroende, i den betydelse att jag gång på gång utsätter mig för något som jag vet är skadligt. I detta fall, skadligt för min inte så jättehöga studentbudget. Och såklart. Miljön.

Man skulle kunna tro att anledningen är flytten från småstad till storstad i höstas. Närmre till affärer, Sveriges bästa utbud av mode inom räckhåll. Men icke! Faktum är att majoriteten av mina köp sker online.

Varför? Ja, det kan man verkligen fråga sig. Det är konstaterat att det verkligen inte gynnar min ekonomi. Men det är definitivt ett betydande brott mot miljön i den aspekten att frakten orsakar ofantliga utsläpp, men också påhejande av konsumtion. Mitt bidragande till ständig nyproduktion och allt det där.

Jag måste erkänna att trots ett vakande öga från nära och kära tog det mig till intervjun med årets second hand-profil i förrgår innan jag ordentligt började fundera över mitt begär efter nytt. Jag.är.bekväm. För visst är det skönt, att ligga i sängen, scrolla upp och ned och klicka på beställ. Orderbekräftelse, avisering och sedan hänger kläderna i min garderob. Busenkelt.

Ja, jag hör nog själv hur det låter. Men om det nu är bekvämligheten som lockar, vem sa att second hand inte skulle kunna vara lika komfortabelt? Idag finns ju hur många välsorterade appar och hemsidor som helst, där jag dessutom inte ens behöver betala hälften av originalpriset. Samtidigt som jag gör miljön en tjänst, kommer jag alltså att göra mig själv och min plånbok det också. En win-win-win-situation, visst?

Det finns egentligen ingenting som stoppar mig. Och eftersom varendaste liten trend tenderar att återkomma lär jag väl nästan hitta mer ikoniska plagg second hand än vad jag gör nytt i butikerna. Som mitt favoritplagg kavajen, till exempel. Jag skulle ju lika gärna kunna ringa farfar och sno åt mig ett par stycken. Efter att jag signat upp mig på några second hand-sidor förstås.

Läs intervjun med Årets Second Hand Profil här:

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget