Årets second hand-profil 2020: Henning Gillberg

Han har grundat Repamera.se och rörelsen White monday. Läget möter Henning Gillberg, årets second hand-profil.

''Om jag handlar, så handlar jag second hand.''

Henning i favoritskjortan från Brothers, fyndad second hand
Henning i favoritskjortan från Brothers, fyndad second hand

I januari stod det klart att Erikshjälpens pris för ''Årets second hand-profil 2020'', skulle gå till Henning Gillberg. Hans arbete med White Monday, som uppmuntrar till återanvändning istället för att shoppa loss under Black friday, har höjt honom till second hand-skyarna.

Varför brinner du för second hand?

– Det gör jag inte. Det handlar bara om sunt förnuft. Det är billigare att både laga och köpa begagnat. Problemet med dagens samhälle är att man alltid kommer göra det som är enklast. Det kvittar om du har en master i hur man återvinner, du kommer ändå slänga plasten i vanliga soptunnan om återvinningsstationen ligger 1 km bort.

Henning Gillberg startade sin rörelse White monday just därför, för att förenkla. Hemsidan som är kopplad till konceptet fungerar som en samlingsplats där man pushar för att inte köpa nytt. Istället uppmuntrar man att både hyra, laga och köpa begagnat. Eftersom konceptet lever online kan man inte skylla på lathet.

– White monday bygger såklart på konsumtion, men cirkulär. Vi promotar, tillsammans med företag som vill bidra till köp av begagnat eller sådant som till fullo är skapat av återvunnet material. Kravet för att få synas på vår sida är att man inte uppmanar till annan onödig konsumtion.

Trots att second hand är på tapeten finns fortfarande fördomen att det är ''gammalt och tråkigt'', hur vänder man den tror du? 

Folk måste sluta promota second hand som något ''annorlunda''. Så länge man gör det kommer folk tro att det krävs något extra, en helt ny livsstil, för att handla begagnat. Det är ingen stor grej, det är precis som att bli vegetarian, folk leker duktiga och klappar sig själva på axeln för att dom skippar kött.

– Det blir nästan politiskt, om man gör smarta val för planeten kommer det automatiskt med en åsikt och ett nytt liv. Det blir för jobbigt att genomföra och då skiter man hellre i det.

Vilka är dina bästa second hand-knep? 

– Lägg bevakningar på saker du är intresserad av, det läggs upp saker hela tiden. Idag är second hand online väldigt sorterat, det sparar mycket tid. Och kolla även nordiska motsvarigheter på saker du letar efter. Typ danska blocket.

Vilka är dina bästa second hand köp? 

– Till företaget är det definitivt alla symaskiner! Jag har sparat cirka 150 000 på att köpa dem begagnat istället. De flesta företag tänker nog inte ens den tanken, istället betalar man galna summor för nytt.

– Privat är det definitivt mina skjortor. De är original från Brothers, ganska dyra eftersom det är en speciell kollektion. De sitter bra och jag har dem jämt. Jag hittade sju stycken i min storlek på Sellpy, 40 spänn styck. Jag fick alla sju för en mindre summa än vad det hade kostat att köpa en ny i butik.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget