Såhär är det att flytta hemifrån

Visst känns det skönt att lämna familjen bakom sig och äntligen ha ett eget boende? Men är det verkligen en sån fröjd som alla säger? Läget har pratat med två unga tjejer som berättar om de svårigheter de stött på, men även deras bästa tips!

Julia Forsell, 21 år.
Julia Forsell, 21 år.

Julia var 20 år när hon flyttade hemifrån. Hon flyttade tillsammans med sin kille eftersom de bodde så långt ifrån varandra. Idag bor de i en attefallsstuga i Nacka på 23 kvadratmeter samt ett loft på 7 kvadratmeter som de hyr i andra hand.

– För oss var det viktigt att verkligen trivas. Vi valde ett ställe som var lite dyrare att hyra för att få bo i ett tryggt område.

 Ditt bästa tips för plånboken?

– Skapa olika kategorier i din bankapp som du kan lägga över pengar till för att hålla koll på din budget. Till exempel mat, bil, hyra och sparande. Betala dina räkningar på en gång. Det ger en mycket klarare bild över hur mycket du har kvar att röra dig med.

Här bor Julia tillsammans med sin sambo.
Här bor Julia tillsammans med sin sambo.

Vad är det roligaste med att flytta hemifrån?

– Du får bestämma helt själv över ditt utrymme och din tid. När du känner för att diska, eller tvätta och när du känner att du kan skjuta på det. Att själv få inreda och skapa sitt boende till ens eget hem är också väldigt kul.

Vad är det tråkigaste med att flytta hemifrån?

– Att ta ansvar tar väldigt mycket tid. Som att laga all mat, diska, tvätta och städa. Inte för att man inte gjorde det innan men nu får man inte hjälp av en hel familj. Att man själv behöver ta ansvar över en läckande diskmaskin eller trasig tvättmaskin.

Flytta hemifrån, vad ger du för betyg?

– Att flytta får en solklar nia från mig. Men någonting man märker när man flyttat är hur mycket man faktiskt saknar sin familj och hur härligt det är när man väl ses. Samt hur mycket man uppskattar allt de gjort under ens uppväxt.

Amanda Petterson, 25 år.
Amanda Petterson, 25 år.

Amanda var 22 år när hon flyttade hemifrån. Hon flyttade för att hon ville bo närmre sitt jobb inne i Stockholms stad. Idag bor hon i en bostadsrätt på 40 kvadratmeter i Midsommarkransen som hon hyr i andra hand tillsammans med en kompis.

– Det funkar att bo tillsammans. Vi har olika rum och löser ofta egentid med kommunikation.

Ditt bästa tips för plånboken?

– Jag har inga. Tyvärr är min ekonomi är kass. Kanske att man inte ska spendera mer än vad man behöver.

Vad är det roligaste med att flytta hemifrån?

– Att man känner sig vuxen på riktigt.

Vad är det tråkigaste med att flytta hemifrån?

– Att man är vuxen, haha. Jag jobbar heltid. Lever typiska livet när man spenderar halva lönen på finmat och resten på spagetti och öl.

Flytta hemifrån, vad ger du för betyg?

– Nio av tio. Det är dyrt som fan, men väldigt kul också.

Webbfråga Har du flyttat hemifrån?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget