Medelåldern för när man flyttar hemifrån för första gången är 18,5 år i Sverige, vilket är en mycket lägre ålder än de flesta länder. Läget har kontaktat Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank. Hon listar sina bästa tips för att få en så bra första upplevelse som möjligt när du flyttar hemifrån.
Allt du behöver veta när du flyttar hemifrån
Oavsett när och var du flyttar finns det en hel del att tänka på. Hur får du ihop ekonomin? Vad får du inte glömma? Läget är här för att hjälpa dig!


Vad bör man tänka på innan man flyttar?
– Ha en helhetsbild av vad det betyder att stå för sina egna kostnader. Sätt dig ner med dina föräldrar och lägg upp en budget, och diskutera dina inkomster och utgifter. Det finns många små utgifter som man ofta glömmer bort.
– Försök att hitta ett boende med så låg fast kostnad som möjligt. Du kan bo tillsammans med en kompis för att minska kostnaderna för både hyra och mat. Bind heller inte upp dig på för många abonnemang och avtal. Tänk en extra gång innan du tecknar något.
– Mat är en stor utgift. Försök att laga så mycket du kan hemma, köp storpack, och gör matlådor. Du kan absolut unna dig och äta ute ibland, men gör det medvetet.
Vad är dina bästa tips till studenter som flyttat hemifrån?
– Köp studentlitteratur i andra hand, eller låna så mycket som möjligt. Du kan även sälja din gamla litteratur som du inte använder.
– Sök stipendium. Kolla upp om du har rätt till att söka och skicka in. Det skadar aldrig att söka och pengarna är skattefria vilket är toppen för dig som student.
– Sök bostadsbidrag. Det har du rätt till upp till 29 års ålder om du pluggar, och du kan få upp till 1300 kronor i månaden.
Dina 3 bästa tips som kan vara lätta att glömma?
– Teckna en hemförsäkring. Om du har inbrott eller om det börjar brinna så är hemförsäkringen viktig att ha.
– Om du jobbar, skaffa a-kassa.
– Oavsett hur du bor, ha alltid ett hyresavtal skriftligt.
Dina 3 bästa tips för plånboken?
– Om du kan, cykla eller gå istället för bil eller buss. Försök åtminstone under sommarhalvåret medan det är fint väder.
– Gör listor på allt du ska köpa. Oavsett om det gäller mat, kläder eller inredning. Det är ett effektivt sätt att minska spontanköpen.
– Glöm inte att jämföra priserna på olika sidor, för att hitta bäst pris på en produkt. När det gäller lån och avtal, pruta! Det skadar inte att försöka.
Vilka fallgropar bör man undvika?
– Ta inte snabba lån eller handla på kredit. Bollen kan lätt sättas i rullning och då kan du hamna hos kronofogden eller inkasso. Det är bättre att lägga undan en andel av din inkomst varje månad.
– Glöm aldrig att betala hyran, a-kassan eller din hemförsäkring. Om ekonomin är knaper en månad är detta dina viktigaste räkningar att betala. Ring upp andra företag du har kostnader hos och fråga om du kan dela upp betalningen, så hjälper de dig mer än gärna.
– Många små kostnader resulterar i en större summa. Mitt tips till dig som vill få koll på din ekonomi är att spara vartenda kvitto under en månads tid för att se var dina pengar hamnar någonstans.











