Så kommer AI påverka musiken

AI kan användas till allt från personlig terapi till att fuska på prov. I veckan trodde många att två kända artister släppt en ny låt – men även den visade sig vara gjord av en AI-robot.

–Det kommer förmodligen användas mer men vi ska inte vara oroliga, säger Anders Lind, tonsättare och konstnärlig lektor vid Umeå universitet.

Förra veckan trodde förhoppningsfulla fans att artisterna Drake och The Weeknd släppt en ny låt. Låten “Heart on my sleeve” fick snabbt miljontals visningar på sociala medier och det spekulerades om att den hade läckts av misstag. Efter att det kommit fram att låten enbart använde digitala spår av artisterna togs låten bort från plattformarna Youtube och Spotify.

The Weeknd
The Weeknd

Inte orolig

Faktumet att artificiell intelligens (AI) kan skapa musik som lätt kan tros komma från etablerade artister väcker frågor om framtidens musikbransch. Men Anders Lind är inte särskilt orolig.

–När synthen kom trodde många att den skulle ersätta pianot. Men den blev snarare en egen nisch. Samma fenomen tror jag att vi kan förvänta oss med AI-musik, säger han.

Anders Lind, tonsättare och konstnärlig lektor vid Umeå universitet
Anders Lind, tonsättare och konstnärlig lektor vid Umeå universitet

Det kan AI inte göra

Anders Lind tror att AI kommer att ersätta vissa genrer av musik. Till exempel bakgrundsmusik som man kan höra i butiker. Men han tror inte att den nya tekniken kommer hämma intresset för musikskapande. Snarare kommer AI fungera som ett hjälpsamt verktyg i skapandeprocesser.

–Folk kommer fortsätta vilja hitta nya, unika sätt att uttrycka sig. En AI kan skapa verk utifrån det som tidigare har gjorts, men den kan inte hitta nya, unika uttrycksformer, säger han.

Webbfråga Vilken betydelse tror du att AI kommer ha för musiken i framtiden?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget