Så kan du göra om du mår dåligt av sociala medier

Appar som Instagram och TikTok kan vara en plats för underhållning och inspiration – men också för jämförelse och press. Om man mår dåligt finns det flera saker man kan göra för att må bättre.

Att jämföra sig med andra på sociala medier kan vara jobbigt att hantera.
Att jämföra sig med andra på sociala medier kan vara jobbigt att hantera.

Tidigare i veckan skrev Läget om att det är vanligt att tonåringar jämför sig med andra på till exempel TikTok. Komplimanger i kommentarsfälten kan leda till en press att vilja se likadan ut som den som får komplimangerna.

Inte rättvist mot sig själv

Erika Nyman-Carlsson har forskat på psykisk ohälsa och kroppsideal. Hon säger att det är viktigt att komma ihåg att det man ser på sociala medier inte ser likadant ut bakom skärmen.

– Det går inte att jämföra en bild med verkligheten, för verkligheten är mycket mer än en bild, säger Erika Nyman-Carlsson.

– Många tonåringar jämför sig med äldre eller vuxna personer, och det inte är rättvist mot en själv. Alla kroppar ser olika ut och utvecklas olika, särskilt under tonåren.

Erika Nyman-Carlsson uppmuntrar den som mår dåligt att titta vid sidan om skärmen.
Erika Nyman-Carlsson uppmuntrar den som mår dåligt att titta vid sidan om skärmen.

Att gå ut på stan kan hjälpa

Hon uppmuntrar till att saker utanför skärmen ska vara viktigt. Annars riskerar balansen mellan saker som finns på riktigt och det som bara finns på sociala medier att bli skev. Ett sätt att lyfta blicken kan vara att gå på stan och titta på människor – och på hur de egentligen ser ut.

– Då märker man att vi är olika, och att vi är så mycket mer än kroppen. Kroppen gör oss inte till de vi är.

”Blir jag glad? Ledsen?”

Om man ser mycket på till exempel TikTok som man jämför sig med, tycker Erika Nyman-Carlsson att det är viktigt att känna efter hur man mår när man tittar.

– Blir jag glad? Ledsen? Känner jag mig otillräcklig? Leder det till att jag förändrar saker? Varför då? Det är bra frågor att ställa sig, säger hon.

Viktigt att prata

Om det känns jobbigt att använda sociala medier säger Erika Nyman-Carlsson att det är viktigt att prata med någon man litar på. Om det känns jobbigt att prata med sin familj eller någon kompis kan man prata med en kurator, ringa anonymt till ungdomsmottagningen eller någon intresseförening.

Mer från: Nöje
Mer från Läget