Så här tycker barnen i Filipstad om skolfrågan

Filipstads kommun har beslutat att sätta samman två grundskolor. Beslutet har uppmärksammats av de vuxna invånarna som fått igenom en historisk folkomröstning. Läget har frågat barnen vad de tycker.

Det tar en knapp timme från Värmlands residensstad Karlstad till Filipstad.
Det tar en knapp timme från Värmlands residensstad Karlstad till Filipstad.

Hagel, snö, regn och sol. Det är ett riktigt aprilväder som ligger över den lilla värmländska tätorten Filipstad. Man kan gå runt i timmar bara för att hitta en ensam människa rasta sin hund. Plötsligt hörs flera lekfulla röster närma sig. Det är sju barn från Strandvägsskolan som trotsat vädret för att spela fotboll på en grusplan.

– Ska ni ge oss godis eller? Ropar ett av barnen.

Kommunen har nyligen beslutat att sätta samman två grundskolor från förskoleklass till årskurs sex. Den ena är Åsenskolan som ligger i ett villaområde. Den andra är Strandvägsskolan som ligger närmare centrum bland lägenhetshus. De två skolorna separeras av riksväg 63, en väg som ofta är trafikerad med lastbilar.

Att byta skola

Grusplanen ligger bland lägenhetshus och parkeringar. Halva planen är omringad av ett stängsel av metallnät. Det finns inga fotbollsmål, inga linjer eller något annat än grus på planen. Men det spelar ingen roll för de här barnen. Nioåriga Frezgi Habtom Gebrwet får bollen passad till sig.

– Det är lite tråkigt, jag gillar Strandvägsskolan. Men det finns där bakom man kan leka fotboll! säger Frezgi.

Tre av barnen ska byta skola till höstterminen. De ska flytta till Åsenskolan som kommer bli skola för fjärde- till sjätteklassare. De andra barnen ska stanna kvar på Strandvägen. De kommer få nya klasskamrater som flyttar till dem istället.

Ueal Ghide 9 år, Frezgi Habtom Gebrwet 9 år, Semere Kidane Oukbe 10 år och Miki Teweldebrhan 9 år är bästa kompisar.
Ueal Ghide 9 år, Frezgi Habtom Gebrwet 9 år, Semere Kidane Oukbe 10 år och Miki Teweldebrhan 9 år är bästa kompisar.

Barnen pratar i mun på varandra. De tycker att det ska bli jättekul att få byta skola och träffa nya vänner. De flesta håller också med om att det är tråkigt att inte få träffa sina bästisar varje dag.

Tioåriga Semere Kidane Oukbe tittar ned mot marken. Det känns inte helt bra med sammansättningen. Han tycker att det är tråkigt eftersom de svenska barnen inte kan prata tigrinska med dem. Frezgi avbryter honom för att konstatera att Semere kan prata svenska, så vad är då problemet?

– För att man kan inte förstå allt de pratar. Det är jättesvårt, säger Semere.

Skolorna har bara haft öppet för undervisning på plats i fyra dagar. Innan dess var det distansundervisning på grund av coronapandemin. Ungdomens hus Filipstad har haft stängt sedan januari. Där brukade barn och ungdomar i alla åldrar hänga tillsammans.

Ungdomens hus Filipstad. Ett ställe där barn och ungdomar kan gå till för dans, konst eller bara för att umgås.
Ungdomens hus Filipstad. Ett ställe där barn och ungdomar kan gå till för dans, konst eller bara för att umgås.

Olika perspektiv

Solen värmer. Tio minuter efter regnovädret och en helt ny sida av Filipstad träder fram. En mamma och hennes dotter är på väg mot centrum. De stannar vid fritidsgården för att meddela att den antagligen är helt stängd. Dottern Nikita går sista året på Åsenskolan och tycker det ska bli tråkigt med sammansättningen.

– En vän till mig blev mobbad på Strandvägen. Sen kommer de över till Åsen och jag tycker inte att vi passar så bra ihop, säger tolvåriga Nikita.

I en butik fylld med dofter från alla världens hörn står två elever från Åsenskolan. De är nära vänner men tycker väldigt olika i skolfrågan. Tolvåriga Hassan Aldbebi vill att skolorna ska förbli separata. Han menar att Åsenskolan är en lugn skola tillskillnad från Strandvägsskolan.

– Varje gång jag är där kommer många och säger att de har fajtats, berättar Hassan.

Hassans vän Yousseif Zenom tycker däremot att det kommer bli bättre att slå ihop skolorna. De kommer få mer vänner och lära känna flera personer, vilket ska bli riktigt kul.

– Hemma sa de att de inte bryr sig så mycket. De sa att om ni är på Åsen är det bättre, säger Yousseif, 14.

En liten kille cyklar förbi i full fart. Det är sexåriga Theo som ska börja på Strandvägsskolan till hösten. Han tycker att det ska bli jättecoolt.

Historisk folkomröstning

Beslutet har skakat om hela Filipstad. Föräldrar på Åsenskolan protesterade genom en namninsamling. De samlade in 1000 signaturer av Filipstads totalt 6000 invånare. I oktober kommer det ske en historisk folkomröstning där Filipstads invånare får rösta i skolfrågan. Men folkomröstningen kommer hållas efter sammansättningen.

– Det varierar ju, men jag tycker att den största oron egentligen är bland de vuxna, säger Sten-Åke Eriksson, skolchef för samtliga skolor i Filipstads kommun.

Ahmed 9 år, Marwan 7 år och Imran 6 år tycker att det ska bli kul att börja på en ny skola.
Ahmed 9 år, Marwan 7 år och Imran 6 år tycker att det ska bli kul att börja på en ny skola.

Vita isbitar faller ned från himlen. Det blir hagelstorm och en grupp barn skyndar sig hem från fritids. Det är mamma Samsam, hennes två barn och några vänner. De går på Strandvägsskolan och ska byta till Åsenskolan till hösten. Alla barnen ropar ut att det ska bli jättekul. Mestadels för att de ska få en massa nya kompisar.

Samsam ler när hon hör barnen uttrycka sina åsikter.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget