Så gick USM 22/23

Finalomgången i de svenska ungdomsmästerskapen i handboll är slut för denna säsong. Här är resultaten i de olika klasserna.

Lödde Vikings F14 hoppade av glädje när de vann F14-klassen.
Lödde Vikings F14 hoppade av glädje när de vann F14-klassen.

F14

Denna klass var nog den med flest skrällar. Topptippade Kärra HF tog endast två poäng i gruppspelet och fick därmed inte tag på en semifinalplats. Istället tog Lödde Vikings HK gruppsegern i grupp 2.

I den andra gruppen tog IFK Tumba tre vinster av tre möjliga. Tumba åkte dock ut efter en jämn semifinal mot bottentippade Skånela IF som hade överraskat och tagit andraplatsen i grupp 2. Men Lödde Vikings satte stopp på skrällarna när de vann både sin semi och finalen relativt säkert.

Guld: Lödde Vikings HK

Silver: Skånela IF

Brons: Habo HK

P14

Inte riktigt samma skrällar här som i F14. Lugi HF 1 och 2 fick gå vidare till semi där de mötte varandra, och i den andra semin möttes Önnereds HK och Norrköpings HK. Göteborgarna gick vinnande ur den kampen och i finalen var Önnered klart bäst i den första halvleken. Trots en jämnare andra halvlek så kunde Önnered ta hem guldet efter en sexmålsvinst.

Guld: Önnereds HK

Silver: Lugi HF 1

Brons: Norrköpings HK

F16

Skuru IK gick rent i gruppspelet, vilket många hade förväntat sig med tanke på att de har många ungdomslandslagsspelare i truppen. IK Sävehof hamnade precis bakom Skuru i grupptabellen, men båda lagen tog sig till finalen och det blev en repris av gruppspelsmötet. Även finalen kunde Skuru vinna efter ett ryck i början av den andra halvleken.

Guld: Skuru IK

Silver: IK Sävehof

Brons: Alingsås HK

P16

Ystads IF var tippade av många att vinna hela klassen - och det gjorde de också. Efter poängtapp i första matchen mot OV Helsingborg HK vann de sin semi mot Önnereds HK i slutsekunden. Därefter kunde de vinna finalen komfortabelt. Notervärt är att ingen spelare i Ystad fick pris för klassens bästa spelare.

Guld: Ystads IF

Silver: Lugi HF

Brons: Önnereds HK

IK Sävehofs F18 vann framför den gulsvarta klacken.
IK Sävehofs F18 vann framför den gulsvarta klacken.

F18

Både Skuru IK och IK Sävehof flög förbi gruppspelet med bara vinster.

Båda lagen vann sina semifinaler, men i finalen tog Skuru slut. Sävehof gick till halvtidsvila med en femmålsledning, som på tio minuter ökade till elva bollar. Göteborgarna vann till slut med sexton bollar, den största vinsten i en final i år.

Guld: IK Sävehof

Silver: Skuru IK

Brons: Lödde Vikings HK

IK Sävehofs P18 tillsammans med matchens domare Alice Watson och Line Welin.
IK Sävehofs P18 tillsammans med matchens domare Alice Watson och Line Welin.

P18

P18-klassen var den kanske minst spännande klassen i år. IK Sävehof vann samtliga matcher enkelt, till stor del tack vare Óli Mittún som just nu är en av Sveriges absolut bästa seniorspelare trots sin unga ålder. Inte många lag i P18-klassen hade värvat in ett bolltrollande handbollsgeni från Färöarna till USM - men det var helt klart ett vinnande koncept. 05:an gjorde nästan 50 kassar under helgens fem matcher och belönades med MVP-priset i klassen.

Värt att notera här är att alla fyra lagen i semifinalerna var från västkusten.

Guld: IK Sävehof

Silver: Alingsås HK

Brons: Önnereds HK

Ämnen i artikeln
Mer om: USM Handboll
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget