Lägre CSN i Maj
För studenter som lever på CSN är maj månad knaper. Istället för 11 000 kronor får studenter endast ca 5 500 kronor. Detta då man inte studerar hela juni månad. CSN betalas ut i förskott till den nästkommande månaden, vilket gör bidraget lägre i maj.
Läget har tidigare skrivit om att CSN-lånet inte ökar i samband med inflationen. Maj blir därför en månad för extremt sparande för många. Efter de tre förnödenheterna, hyra, räkningar och socialt liv har många inte mycket att lägga på mat. Vad äter man då för att få i sig mycket näring till en billig peng?
Pastans förbannelse
Trots hur gott och billigt det än må vara med pasta har den en stor nackdel. De saknar C-Vitamin. En nu nästan mytomspunnen historia från Uppsala handlar om en student som valde att bara äta snabbmakaroner för att spara pengar och fick som en följd skörbjugg. Seglarsjukan, som den även kallas kommer från en brist på C-vitamin vilket leder till yrsel, blödande tandkött och att tänder ramlar ut. Enbart pasta leder inte till roliga stunder, och hur gott är det ens att bara äta pasta dag ut och dag in?
Riktigt gott, enligt William Bogren, student i Uppsala.
– När jag lagar mat hemma är det alltid pasta. Till det gör jag tomatsås, Köttfärssås eller carbonarasås. Men visst, jag diskuterade faktiskt igår att jag kanske kan få skörbjugg av mina matvanor.
William går som katten kring den heta skörbjuggen tack vare såserna han äter till sin pasta. Utan dem hade han förmodligen inte mått lika bra. Faktum är att bara lite ketchup till spaghettin gör susen för intaget av C-Vitamin. Dock rekommenderar dietisten Emma Lindblom en mer varierad kost än så, och inte bara en pendling mellan fusilli och farfalle.
Emma säger till Läget att det viktigaste är att äta varierad mat.
– Det finns inte en produkt som är viktigare att äta än de andra. Du behöver protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Gå efter tallriksmodellen så blir det bra!
En som redan äter enligt Emmas rekommendationer är Saga Nilsson. Även hon är student i Uppsala.
– På söndagar brukar jag göra ett storkok som jag äter under veckan, men samtidigt blir jag trött om det är samma mat hela tiden, så jag brukar småhandla saker ganska ofta.
Saga berättar att hon inte har koll på vad som ska ätas egentligen, utan att hon oftast chansar sig fram på något som låter nyttigt.
– Jag brukar göra pastasallader och lägga i massa grönsaker, det känns bra för en.
Emma Lindblom instämmer om att storkok är bra för hälsan och ekonomin.
– Laga mycket mat åt gången. Det som är i säsong och lokala varor är billiga. Om man vill göra det ännu billigare kan man gå ihop med några vänner och köpa stora mängder och dela på. Mat behöver inte vara dyrt.
När Emma får höra om Williams oro för skörbjugg skrattar hon lätt.
– Skörbjugg är inte så vanligt längre, om man är orolig kan man äta en frukt, citrus är ett klassiskt exempel. Men det finns även mycket C-vitamin i paprika. Grönsaker räcket gott för att klara sig, det positiva är att man får i sig andra näringsämnen samtidigt om man äter grönsaker.