CSN räcker inte längre

Matpriserna har rusat kraftigt under 2022 och enligt Axfoods VD Klas Balkow så kommer trenden fortsätta. Under mars månad har det även varigt rekordhög inflation. Läget har pratat med två studenter om hur de påverkas av den förhöjda levnadskostnaden.

Kuvert från CSN. Foto: Jessica Gow/TT

Varor som kaffe och tomater har ökat med nästan 30% sedan förra året. Övriga varor har i genomsnitt gått upp med 4%. Däremot har CSN, som fastställer sitt prisbasbelopp varje år, endast ökat med 700 kr sedan 2021 vilket motsvarar en ökning på 1,46%.

Inflationen har under mars legat på rekordhöga 6,1 procent vilket gör att svenska kronans köpkraft har minskat. De ökade bensinpriserna påverkar allt från frakt till produktion. Samtidigt har spannmålsproduktionen minskat globalt då Ryssland och Ukraina stod för 30% av exporten. Beloppet för CSN för 2022 är dock satt och elever som läser på högskolan får klara sig på 11 088 kr om de inte har ett jobb på sidan.

Beheshta Nemati, 24 år, pluggar till undersköterska på Kista folkhögskola. Hon planerar att flytta hemifrån nu när skolan har dragit igång, något hon menar har blivit svårare.

— Allt kostar och allt har blivit dyrare. Det gör det svårare att flytta.

Beheshta menar att hon förstår att priserna har höjts men att den kraftiga ökningen har gjort det svårt att klara av vardagen och att det blivit mycket stress. Enligt henne har hon börjat få planera alla inköp för att det ska gå runt. Hon försöker lösa det nu genom att söka jobb samtidigt.

– Jag vill jobba men det är svårt att hitta något som passar med tiderna.

Hennes klasskamrat Shazia Ramazani, 25 år, håller med om att de höjda priserna har lett till mycket stress. Hon anmärker även att andra saker, som till exempel kostnad för kollektivtrafik, har ökat samtidigt vilket gör att CSN inte alltid räcker till.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget