Rysk protestreporter får jobb hos tysk tidning

"Stoppa kriget. Tro inte på propaganda. De ljuger för dig", stod det på affischen som gjorde den ryska journalisten Marina Owsjannikowa världskänd. Mitt under en nyhetssändning klev hon in i studion och höll upp affischen bakom nyhetsuppläsaren. Det var för en månad sedan. Nu har hon fått jobb hos den tyska tidningen die Welt.

"Tro inte på propaganda" står det på skylten som Marina Owsjannikowa håller upp bakom nyhetsuppläsaren.
"Tro inte på propaganda" står det på skylten som Marina Owsjannikowa håller upp bakom nyhetsuppläsaren.

Under det pågående kriget har pressfriheten i Ryssland begränsats mer och mer. En ny lag som infördes i Ryssland förbjuder exempelvis att kalla kriget i Ukraina för krig. Marina Owsjannikowa protesterade mot Putins propaganda genom att kalla kriget för krig. Hon kraschade en nyhetssändning som sändes i den statskontrollerade Tv-kanalen Kanal1 den 14 mars 2022. I ett videoklipp som hon lade ut på sociala medier sa hon att hon skäms för att tidigare ha spridit propaganda i den regim-nära TV-kanalen.

I Ryssland ledde protestaktionen till att hon dömdes till böter. I Tyskland ledde den till att hon fick jobb hos tidningen Die Welt. Hennes första artikel “Ryssarna är rädda” publicerades i tidningen Die Welt igår. I artikeln skriver hon om påverkan av propaganda på det ryska samhället men också på hennes egen liv:

”Mitt liv kan delas upp i ett före och ett efter. Det kom en gräns där moraliska principer blev viktigare än välbefinnande, ro i själen och ett ordnat liv. Kriget i Ukraina blev en vändpunkt där tystnad inte längre var ett alternativ.”

Kriget i Ukraina blev en vändpunkt

Jobbet hos tidningen die Welt gör det möjligt för Marina Owsjannikowa att fortsätta bryta tystnaden. För världen är det en möjlighet att få tillgång till ett land som isoleras mer och mer av resten av världen.

Läget har kontaktat tidningen die Welt som är ledsen över att inte kunna kommentera anställningen av Marina Owsjannikowa något mer just nu. Tidningen ber om förståelse och förklarar att det beror på de aktuell rådande speciella säkerhetsomständigheterna.

Ämnen i artikeln
Mer om: Kriget i Ukraina
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget