Pressfrihetens dag uppmärksammas den tredje maj

Den tredje maj firas internationella dagen för pressfrihet. Detta för att uppmärksamma vikten av oberoende journalistik. I år ligger fokus särskilt på digitaliseringens negativa effekter på journalistbranschen.

Foto: UNESCO

Dagen instiftades år 1993 av FN:s generalförsamling, efter ett förslag från FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur (Unesco). Enligt FN tjänar dagen som ett bra tillfälle till att bland annat rikta fokus mot vikten av att pressfriheten upprätthålls, och att hylla de journalister som offrat sina liv för yrket.

Temat för årets upplaga är “Journalism under digital belägring”. FN vill med detta belysa farorna med övervakning av och digitala attacker mot journalister. Unesco publicerade nyligen en rapport som belyser hur övervakning och hackerattacker drabbar journalistbranschen negativt. Enligt rapporten kan dessa attacker exempelvis äventyra källskyddet, en förutsättning för allmänhetens förtroende för journalistiken. Även privat information om journalister kan komprometteras och utnyttjas för attacker mot dessa.

Mellan andra till femte maj håller Unesco och Uruguay i pressfrihetens dags globala konferens i Punta Del Este, Uruguay. Politiker, journalister, mediarepresentanter, aktivister, internetbolag med flera kommer att närvara för att diskutera digitaliseringens effekter på yttrandefriheten och hur förstnämnda fenomen har påverkat säkerheten för journalister.

Kulturhuset i Stockholm.
Kulturhuset i Stockholm.

I Sverige uppmärksammas detta bland annat av Reportrar utan gränser som, dagen till ära, presenterar årets pressfrihetsindex. Detta sker på Kulturhuset i Stockholm den tredje maj mellan klockan tio till halv tolv. Även pressfrihetspriset för 2022 delas här ut under förmiddagen. Läget kommer att vara på plats och rapportera.

Man kan även följa FN:s digitala event från New York för att uppmärksamma dagen den 4 maj mellan klockan 16:30 till 18.00 svensk tid här.

Läs mer om pressfrihetens dag här:

Ämnen i artikeln
Mer om: Pressfrihetens dag
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget