Paasikivi om militärkonvojen: “Gör inte jättestor skillnad“

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria vid Försvarshögskolan.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria vid Försvarshögskolan.

Vad är en militärkonvoj, hur viktig är den för Ryssland i kriget och vad har Ryssland för planer? Läget pratar med Joakim Paasikivi, expert inom militär strategi vid Försvarshögskolan, som hjälper oss att förstå läget i kriget i Ukraina.

Sedan fredagen rapporterar flera medier om satellitbilder på en 13 kilometer lång militärkonvoj som rör sig genom östra Ukraina. Konvojen passerar staden Velykyi Burluk, öster om staden Charkiv, rapporterar Aftonbladet. Rysslands planer verkar vara att omgruppera och förstärka sina trupper i Donbassregionen i östra Ukraina.

Den 13 kilometer långa militärkonvoj, eller militärkolonn, vi ser på satellitbilderna är ett långt led av ryska stridsfordon, lastbilar och andra fordon. Det är en militär enhet som förflyttar sig på det här sättet, förklarar Joakim Paasikivi, expert inom militär strategi vid Försvarshögskolan, för Läget.

En 13 kilometer lång rysk militärkonvoj ses på satellitbilder passera öster om staden Charkiv i Ukraina.
En 13 kilometer lång rysk militärkonvoj ses på satellitbilder passera öster om staden Charkiv i Ukraina.

Vad är det vi ser på bilderna?

– Ryssarna har försökt att gå mot Kiev men har misslyckats. De tar nu de förbanden som har fått stryk norr om Kiev och skickar ner dem till östra Ukraina och hoppas att det ska gå bättre där, säger Joakim Paasikivi till Läget.

Joakim Paasikivi berättar att en rysk bataljonsstridsgrupp, den vanliga stridande ryska gruppen eller förbandet, enligt tabellen består ungefär av:

10st Stridsvagnar

30st Pansarstridsfordon

Understödsfordon

Understödsfordonen består av lastbilar som kör kanoner, så kallat artilleri, självgående artilleri, och lastbilar med mat, ammunition och bränsle. Det här gäller alltså om man inte räknar bort fordon som beskjutits eller slitits ut.

– Så det blir hundratals fordon bara när en sådan där rör sig, säger Joakim Paasikivi.

Alla fordon i kolonnen är alltså inte stridsfordon?

– På satellitbilden ser vi ju att det är mycket lastbilar.

Förutom att alla fordon inte är stridsfordon, så kör fordonen med avstånd mellan varandra.

– Även om det inte är jättestora enheter så blir kolonnen ganska lång, säger Joakim Paasikivi.

Det är alltså lätt att tro att det är fler fordon än det egentligen är, för att kolonnen är så lång?

– Ja, det är lätt att få det intrycket. Men skulle man tänka sig att det var långtradare längs en landsväg med samma avstånd emellan, så skulle man reagera över att ‘Oj, det var ganska mycket trafik idag’, inte: ‘Oj, vad många långtradare’, säger Joakim Paasikivi.

Varför kör man med avstånd mellan fordonen?

– Därför att om fienden anfaller ska de inte kunna träffa mer än ett fordon på samma gång.

Den här kolonnen är i sig alltså inte speciell, jämfört med andra militära enheter som flyttar sig, även om den kan se mycket stor ut, enligt Joakim Paasikivi.

– Det här är det enda sättet att flytta förband. Ska man någonstans är det så det ser ut.

Den 13 kilometer långa ryska militärkonvoj som fångades på satellitbilder när den passerade öster om Charkiv i Ukraina under fredagen.
Den 13 kilometer långa ryska militärkonvoj som fångades på satellitbilder när den passerade öster om Charkiv i Ukraina under fredagen.

Vad betyder den här kolonnen för kriget?

– Bara den här kolonnen gör inte jättestor skillnad, säger Joakim Paasikivi.

Han fortsätter.

– Det är klart att Ryssland flyttar ner fordonen och att det är dåligt för Ukraina att det kommer fler Ryssar. Det är olika förstärkningar som kommer från olika håll: dels från Ryssland, och dels flyttas de om inom det här området. De gör att man samlar krafterna från rysk sida där man tror att man kan få framgång.

Vägarbetare undersöker en förstörd rysk tank på motorvägen mot Kiev, Ukraina.
Vägarbetare undersöker en förstörd rysk tank på motorvägen mot Kiev, Ukraina.

Ryssland flyttar sina militärer i Ukraina, och förstärker ytterligare med militära enheter från Ryssland. De rör sig söderut mot sydöstra Ukraina. Trupperna som redan finns söderut i Ukraina får nu förstärkning av de som varit norr om Kiev.

– De ryska soldater som varit uppe norr om Kiev och har misslyckats med sitt uppdrag där verkar ha fått ett nytt uppdrag i Donbassregionen i sydöstra Ukraina. För det uppdraget måste de ta med sig sina fordon och allt det materiell som de har, säger Joakim Paasikivi.

Han berättar att en del av fordonen i kolonnen är luftlandsättningstrupperna som varit norr om Kiev tidigare.

– Ukrainarna försvarar där de kan också, så det är inte alls säkert att man kan få jättestor framgång, även om det finns risk för det, säger Joakim Paasikivi.

Ämnen i artikeln
Mer om: Kriget i Ukraina
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget