Oden kartlägger våren på Arktis

Svenska isbrytaren Oden undersöker vårens ankomst till Arktis. I år påbörjas expeditionen två månader tidigt för att försöka besvara frågan när och hur isarna börjar smälta.

Isbrytaren Oden beger sig till Arktis för att undersöka issmältningen
Isbrytaren Oden beger sig till Arktis för att undersöka issmältningen

Den svenska isbrytaren Oden brukar varje sommar användas som forskningsfartyg inom polarforskning. Vanligtvis åker den på sin Arktisexpedition mellan juli och september men i år påbörjas expeditionen redan sjunde maj och pågår till femtonde juni.

Isen har halverats

Varje sommar smälter en del av havsisen i Arktis på grund av varmare temperaturer, däremot har smältsäsongen blivit längre och kraftfullare. På ett halvt sekel så har isen som är kvar i slutet av sommaren halverats.

Brist på tidigare forskning

Därför vill forskarna i projektet ARTofMELT (Atmospheric rivers and the onset of sea ice melt) ta sig till Norra ishavet i början av smältsäsongen. Det finns lite kunskap om hur smältningarna går till, däremot vet man av tidigare forskning att varma fuktiga varmluftsflöden blir mer förekommande och kraftfullare.

Michael Tjernström är professor i meteorologi vid Stockholms universitet och är forskningsledare för expeditionen.

– Jag hoppas att våra resultat kommer besvara frågan om vad det är som gör att smältningen sätter igång på våren, säger Tjernström.

Michael Tjernström Professor i meteorologi
Michael Tjernström Professor i meteorologi

Undersöker smältningen

Cirka fyrtio forskare från tio olika nationer är med i projektet. De ska undersöka när smältningen börjar och vad som påverkar den. Hypotesen är att kraftiga varmluftsströmmar söderifrån gör att isarna smälter. Isbrytaren Oden ska ta sig till de områden där varmluften först anländer. Vilket förutspås genom speciella väderprognoser.

Unikt på två olika sätt

Tjernström lyfter att projektet är nytänkande. Dels för tidpunkten på året expeditionen utförs och dels för att rutten är beroende av väderprognoser.

– Vi är ju ute efter att fånga varmluftsinflödet vilket gör att vi måste kunna flytta fartyget. Vi följer ingen fast rutt utan vi följer vädret, vilket är unikt, säger Tjernström.

Ämnen i artikeln
Mer om: Vårexpedition på Norra ishavet
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget