Nu brinner dick picsen

Foto: Andreas Sjölin

Katja Ferm och Olivia Nyberg tröttnade på att fenomenet dick pics normaliseras och beslöt sig för att slå tillbaka. Under utställningen Funeral of The Dick Pic uppmanar de gäster att skriva ut och hänga upp utskrifter av dick pics för att senare strimla och bränna dem.

Utanför Södra Teatern på Södermalm i Stockholm syns två uppblåsta rosa plastpenisar. Den ena har slaknat och de är båda fästa vid en skylt som med penispilar leder folk till utställningen ”Funeral of The Dick Pic”. Det är regn i luften och molntäcket är alldeles lagom dystert. Det är begravning.

Vid bardisken, två trappor upp i Mosebacke Etablissement, står Katja Ferm och Olivia Nyberg och tar emot folk. De är lätta att få syn på - deras längd förstärks med en decimeter höga platåsneakers och på huvudet har de varsitt par solglasögon med en plastpenis mellan ögonen. De hälsar på alla de hinner med och tackar alla som är på väg ut. På golvet mellan baren och scenen, där Peg Parnevik senare ska uppträda, har de skapat en inhägnad där utskrivna bilder på dick pics täcker golvet. På väggarna hänger resten. Bredvid inhägnaden på golvet står ett bord med en skrivare. Där kan utställningens besökare själva bidra till begravningen genom att skriva ut bilder de fått skickade till sig.

- Vi har fått dick pics skickade till oss under flera år på alla tänkbara sociala medier. Vi tröttnade och kände att vi behövde göra något åt det, berättar Katja.

Katja Ferm, 31 och Olivia Nyberg, 26
Katja Ferm, 31 och Olivia Nyberg, 26

Arbetet med utställningen började redan förra sommaren. Många lokaler tackade nej till utställningen eftersom innehållet och syftet med den inte kunde avslöjas. Berns drog sig ur och det började bli stressigt. Södra Teatern bokades först en och en halv vecka innan utställningens första helg den 7-8 april.

- Det är en lätt idé att sno så vi ville vara ganska hemliga med den vilket försvårade processen lite med att få tag på sponsorer och lokaler, säger Katja.

Trots att ämnet är kontroversiellt lockar utställningen en bred publik och den har bara fått positiv respons
Trots att ämnet är kontroversiellt lockar utställningen en bred publik och den har bara fått positiv respons

- Vi har inte fått ett enda hatmail. Folk verkar ju hata och kommentera på allt möjligt men vi har verkligen inte fått någonting sånt, säger Olivia.

Det finns en uppfattning där många tror att det bara är “äckliga” killar som skickar dick pics till tjejer, något som inte stämmer enligt Katja och Olivia.

- När vi har berättat att vi ska göra den här utställningen och använda bilder som vi fått skickade till oss så har vissa av våra egna killkompisar, som vi ser som “bra” killar, frågat oss ifall de har skickat en dick pic till oss, berättar Katja.

- Även om vi säger nej då så innebär det ju att de har skickat bilder till andra tjejer, fyller Olivia i.

Katja och Olivia har naturligtvis själva haft anledning att fundera över varför fenomenet dick pics blivit så utbrett och de fyller i varandras meningar i resonemangen.

- Jag tror att det handlar om att ta makt. Att det finns en tillfredsställelse i att veta att någon, kanske helt oförberedd, kommer att se den där bilden, säger Olivia.

- Det är ju något som har funnits i alla tider, en slags besatthet vid penisar och fallossymboler, fortsätter Katja. Det handlar om någon slags demonstration av styrka och makt tror jag.

Trots att dick pics är ett omtalat ämne där tonen gentemot fenomenet ofta är negativ så fortsätter killar och män att skicka oönskade bilder på sina penisar. Något som Katja och Olivia tror beror på att mottagarens reaktion inte är det viktigaste för någon som skickar en dick pic.

- Jag tror att det oftast handlar om mäns besatthet vid sitt eget kön, säger Olivia. När det gäller dick pics så tror jag till exempel att det är de själva som går igång på att skicka dem mer än att de funderar över mottagarens reaktion.

- Vi har inte bett om en enda av de här bilderna som finns med i utställningen. Det har inte funnits någon upptakt med flörtande eller liknande, säger Olivia till Sveriges Radio P4
- Vi har inte bett om en enda av de här bilderna som finns med i utställningen. Det har inte funnits någon upptakt med flörtande eller liknande, säger Olivia till Sveriges Radio P4

Att få en oönskad dick pic skickad till sig kan vara kränkande och obehagligt på flera sätt. Katja och Olivia menar att det inte enbart är obehagligt att helt plötsligt se en bild på en penis i sin telefon utan att det även lägger en press eller en förväntan på mottagaren att hantera situationen.

- I vissa fall kanske mottagaren upplever att den förväntas skicka någonting tillbaka. Ju längre ner i åldrarna det här går desto mer normaliserat blir det också, vilket gör att många yngre, framförallt tjejer, riskerar att göra något de egentligen inte vill, säger Katja.

Ett annat sätt att hantera en oönskad dick pic är att anmäla personen som skickat den. Detta innebär dock också att det blir mottagaren som måste agera.

Peg Parnevik avslutar utställningen. Veckan innan uppträdde BLENDA med låten Mama Mojo's Club (dick pic song)
Peg Parnevik avslutar utställningen. Veckan innan uppträdde BLENDA med låten Mama Mojo's Club (dick pic song)

Peg Parnevik har precis framfört låten We Are och medan applåderna tystnar puttar Katja fram ”The Destroyer of Dick Pics”, en gigantisk dokumentförstörare på en oljetunna. Olivia manar publiken att plocka med sig bilder och strimla dem. Under jubel och dans bärs de fram, en och en, och strimlas effektivt ned i den blåa oljetunnan.

Utropstecken. Foto: Andreas Sjölin

Efter att ha fyllts, skakats och skrattats åt bärs den högtidligt ut på uteserveringen. Några besökare pekar finger mot tunnan när arrangörerna släpper ned braständare i den och applåderna kommer tillbaka med tryck när det slutligen pyr ur det lilla lufthålet. ”Alla oönskade dick pics har lämnat oss, utan sorg och utan saknad”, ropar Katja.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: TYCK
Mer från Läget