Mediumets varning om TikTok-Tarot

Tarotläsningar på TikTok har blivit mer och mer populärt. Hashtaggarna “Tarot” och “WitchTok” på appen har nästan 100 miljarder visningar totalt. Läget har pratat med Malin Stenrana, medium och livscoach, som tycker att man ska vara varsam när det gäller spådomar på TikTok.

Tarotläsningar på TikTok har blivit populära.
Tarotläsningar på TikTok har blivit populära.

En stor del av den svenska befolkningen tror på häxkonst, enligt en studie som Läget tidigare har rapporterat om. Ett tecken på detta är att Tarot på TikTok har blivit en stor trend de senaste åren.

Tarotläsningar på appen kan få miljontals likes och vissa tarottolkare har upp till en halv miljon följare. Många användare beskriver att även om du inte själv aktivt letar upp tarot på TikTok så kommer tarotläggningarna hitta dig ändå, på grund av appens algoritmer.

Malin Stenrana arbetar bland annat som medium och tarottolkare. Hon har arbetat med den andliga sidan i över 15 år och startade en egen verksamhet för sju år sedan. En sak hon tycker är viktig med Tarot är att man förstår att tarotkorten i sig inte är magiska – de är bara verktyg.

– Man ska inte tillskriva dem något magiskt eller mystiskt – de är papperskort med beskrivande bilder, beskriver Malin Stenara.

Hon fortsätter med att berätta om att tarotkorten fungerar bra att använda när man vill titta på vissa situationer, men att tarotkorten aldrig kan berätta exakt hur någonting blir. Korten berättar istället vad den mest troliga utkomsten är.

– Du har fri vilja att göra som du vill.

”Ska jag köpa en röd bil?”

Enligt Stenrana är det viktigaste med en läsning att man har en tydlig frågeställning. Stenrana tycker inte att man kan ställa ja eller nej-frågor eftersom svaren inte alltid blir lika lättolkade då.

– Om du frågar korten “ska jag köpa en röd bil?” så kommer korten berätta vad som händer om du köper en blå bil, säger hon och fortsätter:

– Livet är inte lika enkelt som ja eller nej-frågor. För att få sådana svar ska man använda en pendel, inte tarotkort.

Malin hjälper alltid sina klienter att ställa frågor som ger så utförliga svar som möjligt för att minska utrymmet för feltolkning.

– Om du ställer frågan “vad behöver jag veta om min karriär?” till exempel… då behöver vi veta, vad är det för karriär? Vad innebär karriär för dig? Just nu, om tio eller tjugo år? Korten vet ju inte vad du menar.

Två kort från tarotleken Rider Waite, som är den kortlek Malin främst använder sig av.
Två kort från tarotleken Rider Waite, som är den kortlek Malin främst använder sig av.

”Sanning med modifikation”

Malin Stenrana menar att tarot på TikTok absolut kan stämma och vara rätt, även om en video tilltalar en stor, okänd grupp människor.

– Om tarottydarens intention är att göra en läggning för den grupp människor som behöver höra detta just nu så är det bara de som kommer ta åt sig, beskriver hon.

Enligt henne kan det vara så att om du bläddrar förbi de flesta videorna på TikTok men fastnar för en specifik video så är det för att det finns någonting som du behöver höra i just den videon.

– Det behöver inte vara alltihop, men det kan vara är någonting i videon som du kanske inte ens är medveten om att du behöver veta där och då.

Men samtidigt tycker hon att man ska vara varsam med TikTok eftersom algoritmerna styr mycket. Ibland kan tarottydare säga att eftersom det inte finns hashtags på en video så når den dig av en anledning. Men Stenrana påpekar att om man tittar på mycket tarot så kommer ännu mer tarot dyka upp i ditt flöde.

– Om det finns hashtags så är videorna verkligen styrda.

”Ett jättestort ansvar”

Någonting som Stenrana tycker är dåligt med TikTok-taroten är att de som utför läsningen inte har en personlig kontakt med personen som kollar på videon.

Hon själv är väldigt försiktig med att vissa personer kan ha ett missbruk med tarotkorten. Om hon misstänker att en kund är överdrivet fäst vid korten så avbokar hon träffen med kunden.

– Jag vill inte boosta ett missbruk. Det finns människor som inte kan ta ett steg utan att få tarot-hjälp innan, och det är inte bra.

Skillnaden mellan hennes fysiska möten och läsningar på TikTok blir att de på TikTok publicerar utan att tänka på de möjliga konsekvenserna. De bryr sig mer om kvantitet än kvalitét.

– Jag har ett jättestort ansvar i att hjälpa till och vara ett stöd.

Stenrana beskriver att tarottolkarens sätt att hantera sin kortlek kan vara ett tydligt varningstecken. Många personer på TikTok kastar runt sina kort eller knackar på dem. Hon själv ser sin tarotlek som en förlängning av sig själv och hon skulle därför aldrig behandla den med annat än kärlek.

– Om du hade en svindyr fiol så skulle du ju inte misshandla den eller lämna den ute i kylan.

Malin Stenrana beskriver att tarottolkarens sätt att hantera sin kortlek kan vara ett tydligt varningstecken.
Malin Stenrana beskriver att tarottolkarens sätt att hantera sin kortlek kan vara ett tydligt varningstecken.

”Det går inte att göra fel”

Stenrana menar att så länge du har rätt intentioner, håller dig borta från att spå om död och katastrofer samt ser läsningen som en vägledning så kan man i princip aldrig tolka korten fel.

– Jag har inte fel, och klienten har inte fel i det den ser och tycker. Det är en extra dimension som man sedan väver ihop till en helhet och en bild av att om man väljer en viss väg så blir utkomsten så.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget