Häxkonster som trendar

En av tre svenskar tror på ett sjätte sinne och fyrtio procent tror på någon typ av övernaturlighet, visar en ny rapport från SOM-institutet.

Fyrtio procent av svenskarna tror på övernaturliga förmågor, som att kunna spå i tarotkort.
Fyrtio procent av svenskarna tror på övernaturliga förmågor, som att kunna spå i tarotkort.

Den som någon gång ramlat över taggen Witchtok på sociala medier är knappast förvånad över att intresset för häxkonster och det övernaturliga är stort.

Men det är inte bara intresset som är stort, utan även tron. En ny rapport från SOM-institutet visar att fyrtio procent av Sveriges befolkning tror på minst en utav de sex olika övernaturliga förmågorna.

Ett sjätte sinne är vanligast

Tror du att en person kan besitta övernaturliga förmågor och i så fall vilka?

Att tro på ett sjätte sinne är vanligast (33%), därefter kom förmågan att prata med döda (21%) och minnas ett tidigare liv (20%).

Mindre vanligt är att tro att personer kan spå framtiden med till exempel tarotkort (18%), spå genom att tyda stjärnor och horoskop (15%), samt att överföra energier genom sina händer för att exempelvis bota sjukdomar (14%).

Kvinnor tror dubbelt så mycket

Undersökningen visade att kvinnor tror mer på det övernaturliga än män. Bara 21 procent av männen tror på ett sjätte sinne, medan 44 procent av kvinnorna gör det.

Dessutom utmärker sig de yngre som mer troende, speciellt de födda 1996 och senare. Även bland liberaler och sverigedemokrater var det vanligare att tro på förmågorna, enligt undersökningen.

Webbfråga Tror du på övernaturliga förmågor?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget