”May the fourth be with you” – dagen samlar fansen

Star Wars har en av de mest dedikerade fanbaserna i världen. Fenomenet har slagit rot i populärkulturen och miljontals fans samlas nu för att fira den egna högtiden ‘May the 4th’.

– Jag har sett varje film över hundra gånger, säger Linus Almqvist från Star Wars podcasten Rebellradion

Tirzitis (mitten) med skådespelare Sabinije von Gaffke (vänster) och Andreas Rylander (höger) bakom kulisserna till ”Threads of Destiny”.
Tirzitis (mitten) med skådespelare Sabinije von Gaffke (vänster) och Andreas Rylander (höger) bakom kulisserna till ”Threads of Destiny”.

Från cosplays till fan-filmer och podcasts; det finns ingen sträcka Star Wars-fansen inte skulle gå för att visa sin uppskattning för det fiktiva universumet. ”Threads of Destiny” är en av de mest välkända fan-filmerna och skapades i ett samarbete av hundratals dedikerade fans runtom världen.

Läget har talat med filmens regissör Rasmus Tirzitis, som just nu är aktuell med kortfilmen ”Repögla”.

– Jag och några vänner bestämde att vi ville utforska Star Wars-världen under ett glapp i tiden när det inte skulle bli fler filmer. Den är gjord på en kafferast-budget kan man säga, så det vi inte hade i pengar har vi fått ge i blod, svett och tårar, säger Rasmus Tirzitis.

Fansens Star Wars

De började spela in 2005, efter att prequel-trilogin avslutades. Men det tog 9 mödosamma år tills ”Threads of Destiny” var färdig. Filmen är skapad i sin helhet av hundratals frivilliga fans som bidrog på olika sätt. Vissa gjorde 3D-grafik eller musik, andra specialeffekter.

– Filmen har 1897 effekter i sig, det är allt från asteroid-fighter och lasersvärds-dueller till vackra miljöer.

Tirzitis bakom kulisserna för ”Threads of Destiny”.
Tirzitis bakom kulisserna för ”Threads of Destiny”.

Det blir tydligt när man ser filmen att den har vuxit fram ur fansens kärlek till originalfilmerna. Storyn utspelar sig 100 år efter den första filmen, och går en balansgång mellan klyscha och nytänk. Men även om filmen har sina fallgropar, så känns den genomgående som en trogen Star Wars film.

– Vi ville att det ska vara Star Wars, men samtidigt berätta en egen berättelse i den världen. Originalfilmerna är mer space fantasy än vad det är science fiction, så vi använde oss av de bekanta fantasy-arketyperna som riddaren och prinsessan.

Men vad är det egentligen som gör att Star Wars fortfarande håller upp hela 46 år efter att den första hade premiär?

– Det är något tidlöst i det här mörka onda mot det ljusa goda, men Star Wars kan samtidigt vara så pass ytligt eller så djupt som man vill. När man ser på filmerna som 7-åring så tänker man att rymdskepp är häftigt, medan som vuxen läser man in en massa andra saker, säger Rasmus Tirzitis.

Tirzitis (höger) med skådespelare Andreas Rylander (vänster).
Tirzitis (höger) med skådespelare Andreas Rylander (vänster).

En ny generation fans

27-årige Linus Almqvist pluggar filmvetenskap på Stockholms universitet. Tillsammans med ett gäng andra dedikerade fans håller han i Rebellradion, Sveriges största podcast om Star Wars. Han håller med om att filmernas tidlösa aspekter är en del av anledningen till deras fortsatta popularitet.

– En film som Star Wars (om det nu finns någon film som Star Wars) har så starka karaktärer och klassiska berättelser. Huvudkaraktären tar man till sig bara genom att se hur han ser ut och vilken musik man hör. Sen är man bara fast vid det, man behöver egentligen inte förstå vad som händer. Det är så tydligt uppmålat med stora penseldrag, säger Linus Almqvist.

Liksom många i hans generation av fans är kärleken till filmserien nedärvd. Linus föddes in i en familj med både en mamma och storebror som var stora fans.

Linus Almqvist besöker Swedish Falcon, en replika av det ikoniska skeppet Millenium Falcon från Star Wars.
Linus Almqvist besöker Swedish Falcon, en replika av det ikoniska skeppet Millenium Falcon från Star Wars.

– Jag har inget minne överhuvudtaget av när jag såg Star Wars för första gången, men så länge jag kan minnas så har jag sett Star Wars, om du förstår vad jag menar.

Under hans första år i livet fick Star Wars ett enormt uppsving på grund av bland annat premiären av den första filmen i ”prequel-trilogin”. Linus växte därför upp jämsides med universumets expansion.

Nu i vuxen ålder sätter han ofta på något form av Star Wars-material när han pluggar eller håller på med podden.

– Jag brukar säga lite slarvigt att jag har sett varje film från episod ett till sex över hundra gånger. Och de nya har jag sett fler gånger än de flesta har gjort också, framförallt ”Force Awakens” som jag såg femton gånger bara på bio.

Är filmerna fortfarande bra?

För fansen har de senaste åren fört med sig massvis med nya berättelser inom universumet. Serien ”The Mandalorian’s” framgångar satte Disneys kommersiella maskineri i rullning med en fortfarande pågående våg av nya spinoff-serier, baserade på olika sidokaraktärer.

”The Mandalorian's” tredje säsong hade premiär nu i vår.
”The Mandalorian's” tredje säsong hade premiär nu i vår.

– Det är härligt på många sätt, men jag känner också att jag har börjat bli en av de där gamla tråkiga gubbarna som tycker att det händer för mycket. Nu under våren kom två serier samtidigt, och nya serier avlöser mer eller mindre varandra.

Fansens mottagning av de nya serierna har varierat. Somliga har hyllats, andra kritiserats hårt - men enligt Linus finns det starka ljusglimtar.

– I somras hade serien ”Andor” premiär, och det var väl det bästa på riktigt länge, tycker jag.

Men originalfilmerna har fortfarande en särskild plats i varje Star Wars fans hjärta.

– Det finns säkert många som tänker att de där gamla filmerna behöver man inte se, men det tycker jag att man borde göra. I alla fall den första för att den ingår i någon sorts allmänbildning. Om man sedan tycker att den var najs så kan man fortsätta.

Ämnen i artikeln
Mer om: Star wars-dagen
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget