Lyxfällans Magdalena tipsar: Ny mobil? – det här ska du tänka på

Magdalena Kowalczyk reder ut vad man ska tänka på när man tecknar ett mobilabonnemang. 
Bilden är ett montage.
Magdalena Kowalczyk reder ut vad man ska tänka på när man tecknar ett mobilabonnemang. Bilden är ett montage.

Behöver du ny telefon? Ska du teckna ditt första abonnemang, eller har du kanske redan ett och är orolig för räkningen? Här är tipsen!

Mobilabonnemang kan vara en djungel. Läget har tidigare rapporterat om pressen man kan känna på att ha den allra senaste mobiltelefonen.

Civilekonom Magdalena Kowalczyk från Lyxfällan lotsar oss rätt i mobilfrågan – och tipsar om vad man kan göra om man missat en räkning.

Att välja telefon

Att ha en ny mobil är inte alls en självklarhet, enligt Magdalena Kowalczyk.

– Det finns ingen anledning till att du som student eller gymnasist ska ha en sprillans ny Iphone som kostar tusen spänn i månaden om du inte tjänar de pengarna, säger hon till Läget.

Man bör alltså anpassa valet av mobil och abonnemang efter sin egen plånbok. Har man mindre pengar kan ett kontantkort vara en bra lösning.

Att tänka på om man ska teckna ett abonnemang

– Ha koll på exakt vad du betalar på totalen. Låt dig inte dribblas bort av ord som ‘gratis’ eller ‘billigt’ eller att du får någon telefon på köpet eller liknande, säger Magdalena Kowalczyk.

Hon fortsätter.

– Ta reda på exakt vad du kommer att betala för din telefon varje månad och hur länge du kommer att betala (bindningstiden).

Våga fråga!

För att kunna göra de här uträkningarna, kalkylerna, är det viktigt att man förstår vad det är man signar upp sig på. Det är inte alltid helt lätt.

Företag använder ofta ett krångligt språk vilket kan få en att känna sig i underläge och då går man lätt på minor. Otydlig information är en varningsflagg, menar Magdalena Kowalczyk.

– Det är inte dumt att fråga, men det är dumt att låtsas att man fattar när man inte gör det.

Hon fortsätter.

– Du är kund så kom ihåg att du har makten. Det är viktigt att inte släppa ifrån sig den för att man inte förstår.

Magdalena Kowalczyk är civilekonom, känd bland annat från Lyxfällan i TV3.
Magdalena Kowalczyk är civilekonom, känd bland annat från Lyxfällan i TV3.

Om du missat en räkning

Under 2021 skickades 35 196 obetalda mobilräkningar vidare till Kronofogden för personer i åldrarna 18-25. Det visar myndighetens siffror.

– Många unga som hamnar hos Kronofogden för telefonabonnemang har inte förstått hur dyrt det skulle bli, säger Magdalena Kowalczyk.

Hur ser vägen ut från att man missar en räkning tills dess att den hamnar hos Kronofogden?

– Först kommer det att börja ticka förseningsavgifter och dröjsmålsränta och sen kan räkningen gå vidare till inkasso och efter det går den till Kronofogden. Då får du en betalningsanmärkning, och får du det så kommer du inte att kunna teckna abonnemang över huvud taget på flera år – trots att du är vuxen.

Vad kan man göra för att förhindra det här?

– Ring telefonbolaget och förklara att du är en redig person, att de kan lita på dig och att de inte ska skicka räkningen vidare till inkasso, utan att du kommer att betala räkningen nästa vecka när du får lön, eller när det nu är.

Om räkningen ändå går till inkasso?

– Ring inkassobolaget och förklara läget: att du har ont om pengar men att du vill och tänker betala av fortast möjligt och fråga: ‘Hur gör jag det?’

Sist men inte minst…

Det kan kännas övermäktigt när man fyller arton och behöver ta eget ansvar för sin ekonomi. Till dig som känner så vill Magdalena Kowalczyk säga:

– Grattis, vad fett att du får bestämma själv nu. Du behöver inte vara rädd, men det är smart att ha stor respekt för ansvaret som det innebär.

Webbfråga Betalar du din mobil själv?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Mer om: Mobiltelefoner
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget