Löfven och Kristersson överens - måste samarbeta kring invandringen

Foto: TT

Statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Ulf Kristersson verkar vilja samarbeta kring invandringspolitiken. Under årets första partiledardebatt sa de båda att Sverige måste hitta en lösning och att det inte går om alla tycker olika.

Socialdemokraterna och Moderaterna närmar sig varandra och tycker nästan likadant om invandringspolitiken.

- Jag uppfattar att Ulf Kristersson står upp för asylrätten och då har vi förutsättningar för att föra en diskussion. Vi kommer aldrig att göra avkall på asylrätten, sade Löfven.

Partiledarna var oense om mycket men är alltså historiskt nära varandra vad gäller invandringen.

– Nu kan vi äntligen diskutera en långsiktig, hållbar och stram migrationspolitik. Det är bra för Sverige, sade Kristersson.

Att socialdemokraterna svängt och vill minska invandringen har mötts av kritik, både från regeringskollegerna i Vänsterpartiet och Miljöpartiet men även från det egna partiet. Sara Karlsson, ordförande för socialdemokratiska migrationspolitiska föreningen lämnar sin plats i protest. Löfven står på sig.

- Svenska folket måste veta att det finns en långsiktig plan där vi står upp för de nyanlända och håller ordning och reda samtidigt. Det här är en återgång till en mer traditionell socialdemokratisk politik, sade han.

De är dock inte överens om huruvida Sverigedemokraterna ska delta i diskussionerna.

- Jag vill gärna ha en ännu bredare överenskommelse. Det bästa vore om alla partier kan komma överens, sade Kristersson till DN efter debatten.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: TYCK
Mer från Läget