Kungliga Operans kommande premiärer

Lokalen fyller 250 år och visar sig fortfarande vara en hörnsten för svensk kultur. Inför hösten kommer Kungliga Operan ut med flera olika föreställningar och vissa har aldrig visats där innan.

Nötknäpparen är en klassiker för stora och små.
Nötknäpparen är en klassiker för stora och små.

Höstens stora händelse är världspremiären Melancholia som är en operatolkning av Lars von Triers film vid samma namn. Berättelsen följer två systrar som möter apokalypsen när planeten Melancholia hotar att krocka med jorden. När den kom ut ansågs filmen kontroversiell. Michael Karlsson har skrivit musiken och Vavrek texten till operaversionen.

Andra premiärer är baletten Le Corsaire och operan Don Giovanni. Le Corsaire har aldrig setts på Operan innan. Det är den prisbelönta balettchefen José Carlos Martinez som har gjort koreografin.

Barn och unga

Det finns också workshops för barn och unga, där man kan delta i olika aktiviteter både i skolor och på operahuset. Unga på Operan, ett projekt som riktar sig mot barn, bjuder även på premiären Klaus Nomi som först visades under pandemin. För att uppmuntra unga att bli intresserade av kultur finns det också tillfällen där barn kan se vissa operavisningar utan extra kostnad.

Den klassiska baletten Nötknäpparen är också en favorit och kommer att visas flera gånger under hösten.

Nyårsmaskeraden - en kväll av dans och firande

Sist men inte minst finns det möjlighet att delta i Nyårsmaskeraden som äger rum i Operahuset. Middag, konsert och dans är kvällens njutningar. Inför nyårsafton kan man köpa kostymer mellan 7-11 juni. Operan lovar tusentals skräddarsydda plagg för sina kunder.

Taket med kristallkrona på Kungliga Operan i Stockholm.
Taket med kristallkrona på Kungliga Operan i Stockholm.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget