Koll på Läget: UMO

Trä på kondomen på penisen för att undvika könssjukdomar och/eller graviditet.
Trä på kondomen på penisen för att undvika könssjukdomar och/eller graviditet.

Vad vet du om ungdomsmottagningen? Kostar det pengar? När kan du ha användning av att gå dit? Är det pinsamt att gå dit? Läget reder ut!

Vilka jobbar på UMO?

På de flesta ungdomsmottagning hittar du en barnmorska, allmänläkare, psykoterapeut, gynekolog, kurator, venereolog, sjuksköterska, psykolog och dietist. Hit kan du gå om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också gå hit om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Vad kostar det att besöka UMO?

Om du är under 18 år behöver du inte oroa dig, då är det kostnadsfritt. På de flesta mottagningar kostar det inte om du är över 18 år heller, men på några ställen råder det samma priser som på en vårdcentral.

När du får utskriven medicin på recept, betalar du när du hämtar ut det på apoteket.

I de allra flesta fall är skydd mot graviditet gratis, exempelvis kondomer.

Öppettider och tidsbokningar

Du får besöka vilken ungdomsmottagning du vill i hela landet. Många ringer innan och bokar en tid, men på det allra flesta mottagningar går det bra att komma utan att boka en tid. Alltså drop-in.

Ungdomsmottagningar har oftast öppet alla vardagar.

Behöver föräldrar eller liknande veta att du besökt UMO?

Alla inom sjukvården har tystnadsplikt. Det innebär att ingen som jobbar på mottagningen får berätta för andra att du varit där, eller säga vad du sagt och gjort där. Men det finns vissa undantag.

Är det pinsamt att besöka UMO?

Av de personer som vi har frågat är svaren snarlika varandra.

Gustav Kopp Sundin, 17 år.
Gustav Kopp Sundin, 17 år.

– Jag har ingen speciell erfarenhet av det, men det känns lite obehagligt att dra dit för att snacka om privata grejer med en främling, säger Gustav Kopp Sundin 17 år.

– Jag tror det kan kännas pinsamt på grund av sakerna som man kan göra där, t.ex. behandla könssjukdomar. Eller i yngre åldrar om man har haft sex och behöver gå dit för att skaffa ett akut-p-piller. Folk blir rädda för att andra i ens omgivning ska döma en. Dessutom kan det vara jobbigt att prata om ens problem med en främling, berättar Matilda Stegius 20 år.

– Ja, det är pinsamt. Det är inget jag direkt vill prata om i vardagen, menar Karlo Ibranovic 24 år.

– Man associerar UMO till könssjukdomar, men varför vet jag inte. Jag tror det var pinsammare i yngre åldrar och att skamligheten är något man växer ifrån. Det är faktiskt fullt normalt att gå dit, säger Alice Ruda 17 år.

Men vissa vuxna är mer mogna än andra… 

"Det är pinsamt för att man inte vill veta vad man har för könssjukdomar. Bättre att inte veta, då gör det ju ingenting. Jag har aldrig nämnt för någon att jag har 'klamme' (klamydia)", säger Ludvig Neuman 21 år, med glimten i ögat.
Ämnen i artikeln
Mer om: Koll på Läget
Mer från: Personligt
Mer från Läget