Koll på Läget: Drifting

En urgammal Volvo går lika bra att sladda som en sportbil.
En urgammal Volvo går lika bra att sladda som en sportbil.

Drifting är sporten som tagit motorsportvärlden med storm. Från att ha varit en udda japansk form av streetracing på 80-talet till en internationell motorsport med tävlingar världen över idag. Hur kan det komma sig och vad är grejen egentligen? Läget reder ut.

Vad är drifting?

Drifting är en motorsport-gren som enkelt sagt går ut på att sladda bilar runt en bana. Till skillnad från alla andra former av motorsport går drifting inte ute på att vara först i mål. Istället går sporten ut på att sladda så bra eller snyggt som möjligt – lite som konståkning. Precis som konståkning bedöms förare efter en rad olika kriterier. I de flesta mästerskapen är kriterierna fart, vinkel, stil och hur jämn linjen föraren tar genom kurvorna är.

Drifting ställer höga krav på föraren och dennes förmåga att kontrollera sin bil. Det kan nästan se enkelt ut när en riktigt duktig förare kommer åkandes i sidled genom en kurva, men faktum är att hen hela tiden ligger på gränsen till att tappa kontrollen och slå runt eller åka av banan.

Bilarna som körs i drifting är nästan alltid bakhjulsdrivna och oftast flera år gamla. Anledningen till att de flesta kör gamla bilar är främst en prisfråga – en ny bil kan kosta hundratals tusen kronor när en begagnad kostar ett tiotal tusen istället. Det är också så att nästan alla bilar som säljs nya idag är framhjulsdrivna och svåra att sladda.

Var kommer drifting ifrån?

Att det engelska ordet ”drift” inte riktigt betyder ”sladda” skvallrar om sportens ursprung. Drifting kommer nämligen från Japan.

Drifting uppstod först under 80-talet i form av olagliga streetrace på landets många smala, slingriga bergsvägar.

Japan är ett väldigt bergigt land och har till skillnad från Sverige få raka vägar. Den form av streetracing som uppstod där blev därför väldigt fokuserad på att sladda för att kunna ta sig runt alla snäva kurvor.

Genombrottet i hemlandet kom 1987 när dokumentärfilmen Pluspy släpptes. I filmen kör racingföraren Keiichi ”Drift King” Tsuchiya – helt olagligt – nedför en vanlig bergsväg, brett sladdandes genom varenda kurva. Pluspy blev snabbt populär och Tsuchiya stängdes av från professionell racing. Två år senare grundade Tsuchiya världens första officiella drifting mästerskap, kallat Ikaten.

Under 90-talet och början av 00-talet spred sig sen drifting till USA och resten av världen genom filmer, datorspel, mangaserier och anime. Drifting blev snabbt en stor underground-rörelse.

2004 hölls amerikanska mästerskapet Formula Drift för första gången. Idag är det en av de största driftingtävlingarna i världen. I Sverige hölls första tävlingarna 2005.

Jim Olofsson, 29, från Bjurholm är Sveriges första proffsdrifter. Han kör en kraftigt ombyggd BMW från sent 80-tal.
Jim Olofsson, 29, från Bjurholm är Sveriges första proffsdrifter. Han kör en kraftigt ombyggd BMW från sent 80-tal.

Varför har drifting blivit så populärt?

Frågar man en proffsförare som svenske Jim Olofsson blir svaret enkelt:

- Det är kul att sladda!

Drifting är en populär publiksport; Vrålande motorer, skrikande däck och stora moln av däckrök drar hundratals åskådare till även de minsta banträffarna. Publiken på tävlingar och träffar brukar filma och fota allt som händer, vilket sen snabbt sprids i sociala medier och på Youtube.

På Youtube har den mest sedda driftingvideon 97 miljoner visningar i skrivande stund.

E85 är populärt bland drifters, men inte nödvändigtvis för miljöns skull.
E85 är populärt bland drifters, men inte nödvändigtvis för miljöns skull.

Opåverkad av miljöfrågan?

De trimmade motorerna och stora molnen av däckrök är förstås ingen höjdare för miljön. Trots det fortsätter drifting att växa till synes opåverkat av den gröna rörelsen. En sökning på drifting och miljö ger i skrivande stund få relevanta resultat.

Intressant att nämna är att många inom drifting väljer miljöbränslet E85, eller etanol. E85 består av 85% etanol, även känt som alkhol, och 15% bensin. Bränslet är dock inte populärt inom drifting för de minskade utsläppen, utan för att det råkar också lämpa sig väldigt bra för trimning.

Om framtiden är elbilar behöver det däremot inte betyda slutet för drifting. Nyligen dök en eldrifts-konverterad driftingbil upp på populära Youtube-kanalen Hoonigan.

Vem kan köra drifting?

Om du vill börja tävla i drifting går det att ta tävlingslicens från Svenska Bilsportförbundet från 16 år. Det krävs bara ett giltigt körkortstillstånd. För att ta licens går man en teorikurs och tar sen ett förarprov.

Det behövs förstås också en bil att tävla med. De flesta börjar med att köpa en begagnad bil på Blocket eller någon av alla köp och sälj grupper på Facebook. Priser beror mycket på bilens skick och det kan också bli kostsamt och tidskrävande att göra de modifikationer som krävs för att kunna börja drifta. Många väljer därför att starta team med vänner och familj för att bygga om sin bil.

Just tävlingsbilarna är där drifting skiljer sig mest från andra motorsporter. Förare och team bygger sina egna tävlingsbilar och reglerna för trimning och modifikationer är väldigt fria. Det här gör att det ofta är en väldigt stor blandning av bilar som körs.

Värt att veta är att de flesta drifting-banträffar som sker under året inte kräver tävlingslicens för att delta. Föraravgift brukar ligga på några hundralappar och åldersgräns är runt 12 år. De flesta som kör drifting håller sig till dessa träffar och tävlar inte.

Ämnen i artikeln
Mer om: Drifting
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget