Såhär borde fler kunna lära sig att köra, tycker Svenska Bilsportförbundet.
Foto: Wiggo Björck
Fler ungdomar ska kunna börja köra heta motorsporten drifting. Det vill Mattias Jönsson på Svenska Bilsportförbundet se till. Med hjälp av pengar från statliga Idrottslyftet ska en ny ungdomsklass startas med regler som ser till att hålla de annars höga kostnaderna nere. Läget stämde träff på drifting-banträffen Driftzone Driftdays på GTR Motorpark i Eskilstuna.
Under årets påskhelg stod bilsportsorganisationen SHRA Sundsvall på Bilsportmässan i Elmia, Jönköping och visade upp SBF:s nya ungdomssatsning. Ungdomar ända ner i 12-årsåldern ska kunna börja köra den allt populärare motorsporten drifting.
- Det finns ett stort intresse för drifting bland unga. Bland annat kommer de från TV-spelsvärlden, säger Mattias Jönsson på SHRA Sundsvall.
De som tycker om racing TV-spel har nog sett av mycket drifting senaste åren. Vissa, som Need for Speed-serien, kretsar nästan helt kring drifting.
Drifting är senaste hänt inom motorsport. Sporten har gått från att vara en underground-rörelse till att bli en seriös motorsportgren. 2017 blev drifting sanktionerad, godkänd, av det internationella bilsportförbundet FIA.
Mattias Jönsson är en riktigt eldsjäl och har varit aktiv inom drifting länge. Han sitter även i Svenska Bilsportförbundets driftingutskott, något som låtit honom starta upp ungdomsprojektet. Läget mötte honom på drifting-banträffen Driftzone Driftdays som anordnades 13-14 april på GTR Motorpark i Gröndal, Eskilstuna.
Idag är det möjligt att ta tävlingslicens från 16 år, men det finns flera hinder på vägen för ungdomar som vill börja köra drifting i Sverige. Det största är pengar.
- Däck är absolut största kostnaden, säger Mattias och pekar mot banan bredvid oss där däckröken redan ligger tät i luften.
- På tävlingsbilarna håller de kanske för något varv, säger han.
Dyr motortrimning
En annan stor kostnad är motortrimning. I drifting finns det inga begränsningar på motoreffekt och att ha många hästkrafter under huven är nästan ett måste. Ju mer hästkrafter bilen har, desto enklare blir det att få bakdäcken att släppa så att bilen sladdar.
Jonas Andersson har lagt mycket på sin 741 hästar starka BMW.
Foto: Wiggo Björck
Johan Andersson, 23 från Hudiksvall är på Gröndal med hela familjen och en kompis som team. Jag frågar hur mycket han lagt på sin lila BMWs motor.
- Oj, måste vi prata om det? Säger han med en grimas som följs av ett leende.
- Det är väl kanske runt 150 000 kr, nåt sånt.
Och hur mycket effekt har den då?
- 741 hästar,.
Det är nästan dubbelt så mycket som en modern rallybil.
Pengarna kommer delvis från sponsorerna pappan lyckats värva, men likt andra förare kommer mycket ur egen ficka.
Mattias Jönsson ligger bakom SBF:s nya ungdomssatsning.
Foto: Wiggo Björck
Billig ungdomsklass med vattenspray
Idén för ungdomssatsningen fick Mattias Jönsson efter att det visat sig att Svenska Bilsportförbundet varje år gav tillbaka stora summor av stödet de fick från statliga Idrottslyftet. Pengarna, som är till för sportsatsningar på 7-25 åringar, användes inte.
- Det var jättemycket pengar varje år, berättar han.
Mattias ser nu till att pengarna kommer till användning. Med satsningen kommer nya ungdomsklasser skapas, ända ner i 12 års ålder. Hårda regler kommer gälla för bilarna för att sänka kostnaderna och jämna ut konkurrensen.
För att demonstrera detta har SHRA Sundsvall därför byggt om en äldre BMW.
- Den här kostar 50 000 med helt ny säkerhetsutrustning, säger Mattias.
Det inkluderar bilen som kostade 10 000 begagnad.
Nyckeln till det sänkta priset är lite oväntat ett vattensprinklersystem och smala däck.
- Istället för att trimma motorn, som kan bli hur dyrt som helst, kör vi med vattenspray på bakdäcken. Det ser till att de släpper lätt ändå.
Så här ser däcken ut efter några få varv på en tävlingsbil.
Foto: Wiggo Björck
- Däcken håller mycket längre också vilket gör att man kan köra flera varv till skillnad från killarna här, säger han och påminner mig om däckskriket som hela tiden styr vår konversationsvolym.
- Det blir tystare om däcken vilket gör att man slipper få nån sur granntant på sig när man kör på kvällen eller vardagar!
De blöta däcken lär också ryka mindre vilket minskar miljöpåverkan.
Inredningen är också borttagen och en stålbur har svetsats in för att skydda föraren.
Youtube-serie planeras
Alla kan förstås inte svetsa eller installera sprinklersystem. SHRA Sundsvall kommer därför att lägga upp en serie på Youtube där de steg för steg visar hur de byggt om BMW:n. På så vis ska alla kunna bygga egna bilar till ungdomsklassen.
Vart serien ska läggas upp på är ännu inte spikat men Mattias hoppas få upp första avsnittet i början av maj.
Bra respons
Responsen på projektet varit positiv. På Bilsportmässan skrev ett 50-tal unga och lokala klubbar på intresseanmälningar i montern.
- Just nu vet jag att det är två till klubbar som bygger bilar i Lycksele och Jönköping, säger Mattias.
Drifting är än så länge en mansdominerad sport, men enligt Mattias har de fått in ett tiotal flicknamn. Han känner också ett antal kvinnliga förare som han hoppas kunna få med på projektet.
- Vi hoppas kunna bjuda in fritidsgårdar att prova på drifting och då skulle de kunna hålla i tjejgrupper.
- Det finns ju inga fördelar med att vara kille i drifting. Det handlar om respons och kontroll och då kanske det till och med är bättre att vara tjej!
Just nu är alla förare i SM och RM-serien 2018 män. Det återstår att se om SBF:s satsning kan råda bot på det.