Koll på Läget: Akne

Preparat för till exempel akne.
Preparat för till exempel akne.

Akne, eller finnar som det kallas, är väldigt vanligt och helt ofarligt. Akne beror inte på dålig hygien, men det finns vissa saker som du kan göra för att förebygga uppkomsten av nya finnar.

Vad är akne?

Akne är mycket vanligt, speciellt bland ungdomar. Var tredje tonåring mellan 12 och 17 har tillräckligt mycket akne för att ha nytta av behandling. Finnarna dyker upp när talgkörtlar blir inflammerade och igentäppta, vilket kan ske när ökade mängder fett bildas i körtlarna. Ofta kommer akne i ansiktet, på bröstet och på ryggen där talgkörtlarna är större än på andra kroppsdelar.

Hormonförändringarna under puberteten är en orsak till varför just tonåringar drabbas av akne, eftersom det bildas mer fett i körtlarna under den perioden. För de allra flesta försvinner aknen efter puberteten.

Jobbigt och pinsamt?

Att ha akne kan kännas jobbigt och pinsamt eftersom det syns så väl. Men det finns hjälp, både för hudbesvären och med de känslor som aknen kan ge. Du kan alltid kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller skolhälsovården.

Vad kan du göra?

Du kan inte helt förhindra att akne uppstår eftersom både hormoner och ärftlighet spelar in. Men här får du en del tips på vad som kan minska dina besvär:

Undvik feta krämer och oljor

Dessa stänger igen körtlarna och kan förvärra aknen. Om huden är torr kan du applicera en fettfri gel.

Tvätta morgon och kväll

Akne har, som tidigare nämnt, inget med oren hy att göra. Därför räcker det att rengöra ansiktet morgon och kväll. Du kan använda en oparfymerad och mild tvål som är skonsam för huden.

Om du har mycket akne kan du pröva att badda med aknelösning. Aknelösningar gör att körtlarna inte täpps igen så lätt.

Kläm inte!
Kläm inte!

Kläm inte!

Som du säkert hört många gånger tidigare ska du inte klämma på finnarna, eftersom inflammationen kan bli värre och sprida sig. När du klämmer en finne ökar risken för ärrbildning, så försök att låta bli!

Solljus

Det är ingen myt att aknen blir bättre under en solig sommar. Solen minskar inflammationen i huden vilket minskar antalet finnar. Om du har ärr från finnar kan solning förlänga tiden för ärren att bli hudfärgade.

Drick vatten

Att aknen minskas av att dricka mycket vatten är inte vetenskapligt bevisat, men vatten renar kroppen. Många upplever att hyn blivit bättre när de druckit mer vatten under dagarna.

Var försiktig med smink

Många tycker det är jobbigt att aknen syns, särskilt i ansiktet. Smink orsakar inte akne, men huden kan bli irriterad av de olika ämnena som finns i sminkprodukter. Dessutom täpper smink, som foundation, igen porerna vilket kan bidra till ökad akne. Om du verkligen vill sminka dig, försök att undvika feta produkter och oljor.

Täckstift

Ett alternativ till att täcka finnarna är att köpa ett täckstift som är anpassat för fet och finnig hy. Dessa hittar du på apotek eller sminkbutiker.

Behandling med läkemedel

Om du upplever att din akne är svår kan du pröva receptfria läkemedel mot akne. Om dessa inte skulle hjälpa finns det receptbelagda läkemedel.

Exempel på läkemedel som kan funka är:

- Brevoxyl

- Skinoren

- Finacea

- Basiron

- Epiduo

- Duac

Biverkningarna av dessa mediciner är olika, men de vanligaste är:

- Torr hud

- Ömtålig hud

- Ljuskänslig hud

- Torra slemhinnor

När bör du söka vård?

Om du har mycket besvär eller mår dåligt av din akne kan du kontakta skolhälsovården, en vårdcentral eller en ungdomsmottagning.

Om du använt receptfria läkemedel i sex till åtta veckor och besvären är oförändrade kan du få en remiss till en hudläkare.

Källa: 1177.se

Ämnen i artikeln
Mer om: Koll på Läget
Mer från: Personligt
Mer från Läget