Kim, 13: "Det är inte så svårt att bli vegan som man tror"

Trettonåriga Kim från Skåne har valt att bli vegan och slutat äta alla produkter som kommer från djurriket. Nu tipsar hon andra om hur man tar sig an skeptiska föräldrar och vad man gör om skolan inte serverar vegansk skolmat.

Kim Forss har snart varit vegan i ett år.

Andelen svenskar som väljer att lämna köttet för en vegetarisk eller vegansk livsstil blir allt fler. Idag äter 45% av alla människor i Sverige vegetariskt en eller flera gång i veckan, enligt Axfood. Nästan en tiondel av alla tonåringar ser sig som vegetarianer.

En av de tonåringar som valt bort både kött och andra animaliska produkter, och därmed klassas som vegan, är skånebon Kim Forss, 13. I januari förra året blev Kim ägare till en kanin. Det blev startskottet för ett uppvaknande.

– Ena stunden satt jag och gullade med min kanin, nästa stund satt jag och åt en middag bestående av andra djur. Det kändes konstigt. Jag började fundera över varför vi älskar vissa djur medan andra djur bara är till för att ätas, säger Kim.

Över en natt hade Kim bestämt sig - hon skulle bli vegan. Första veckan var svårast, berättar hon. Sedan gick det av bara farten.

– Jag hade inte riktigt koll på vad som innehöll till exempel mjölkpulver eller vasslepulver till en början. Men man lär sig snabbt, det är inte så svårt som många tror. Nu går det jättebra.

Vegansk ärtsoppa lagad av Kim.

På de flesta skolor finns ett vegetariskt alternativ i matsalen, men vegetariskt betyder inte detsamma som veganskt. Skillnaden är att veganer inte bara utesluter kött, utan även alla andra produkter som kommer från djur. Några exempel är mjölk, ägg och kaviar.

Hur löser man det med mat i skolan om det inte finns något veganskt alternativ?

– Jag hade verkligen tur med skolmaten. Jag pratade med den tjej som har hand om allas specialkost på skolan och nu ordnar hon jättegod vegansk mat till mig. Har man inte den turen så kan man prata med skolsköterskan och be henne om att få ett intyg på sin specialkost. Om det inte funkar så kan man alltid försöka få ihop en god lunch med det som finns i salladsbaren tillsammans med potatis, ris eller vad som nu serveras. Då kan det vara bra att ta med en macka eller frukt hemifrån, ifall man inte känner sig mätt, och sedan se till att äta ordentligt när man är hemma, säger Kim.

Om skolan inte erbjuder specialkost kan det vara bra att ta en extra omgång grönsaker i salladsbaren.

Hennes familj och vänner har stöttat henne väldigt mycket sen hon tog beslutet att bli vegan. Däremot händer det att folk pratar illa om veganer, eller att föräldrar inte är så positiva till det.

– Visst har man fått höra några kommentarer i skolan ibland. Annars har jag fått jättefin respons från alla runt omkring, vissa i klassen har till och med blivit vegetarianer.

Vad ska man göra när ens föräldrar inte är positiva till veganism?

– Dels så kan man visa dokumentären Cowspiracy, som finns på Netflix, för dem. Man kan även söka upp fakta på internet och sedan visa och berätta på ett vänligt sätt, inte hoppa på dem liksom. Sedan kan man även erbjuda sig att laga veganskt eller vegetariskt till hela familjen någon gång i veckan för att visa att det faktiskt fungerar och är gott. Det finns många enkla veganska receptvideos på YouTube.

Finns det något du saknar att äta som inte är veganskt?

– Inte direkt. Klart man har någon craving ibland men samtidigt går allt att veganisera, så det finns inte direkt någon anledning att sakna något.

Hur ser du på att man, som vegan, “fuskar” ibland?

– Då kanske man inte kan kalla sig vegan. Men om du har jättesvårt för att gå över helt så är det ju ändå mycket bättre än att du äter kött eller något sådant varje dag. Du räddar ju många liv ändå alla gånger du väljer bort det.

Det mesta går att veganisera, både maträtter och sötsaker.

På fritiden driver hon en blogg med flera tusen läsare. Där skriver hon om vad som händer i hennes liv, allt ifrån veganska recept till psykisk ohälsa.

– Det känns så konstigt att så många läser min blogg. Här bor jag ute på landet, ingen vet vem jag är, men flera tusen läser om vad jag gör, säger Kim.

Hon berättar även att hon är medlem i vegangrupper på Facebook för att få inspiration till men även för att lägga ut sina egna recept.

Vilket är ditt favoritrecept?

– Jag har ett på en vegansk kladdkaka som är jättegod!

Kims kladdkaka, här serverad tillsammans med en kula vegansk glass.
Såhär kan det se ut när det fotas matbilder till bloggen.

Kim menar på att det bästa med att vara vegan är att man känner sig som en riktig djurvän.

– Jag känner mig som en bättre människa när jag värnar om djuren, miljön och samhället. Jag är med och räddar liv. Det känns bra för mig som bor på landet och möter djur varje dag, säger hon.

Som tidigare nämnt är trenden positiv, allt fler väljer att äta vegetariskt eller veganskt. Kim tycker att det visar på att människor har ett bättre tänk nu än förr.

– Det är bra för både miljön och för hälsan. Vi värnar om både djur, människor och planet när vi väljer veganskt, avslutar Kim.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: TYCK

Det är inte synd om en torsk

KRÖNIKA Paolo Roberto köpte sex – rentvår sig i riks-tv.

Polisens trovärdighet på ruinens brant

KRÖNIKA Hårdare tryck på de allsvenska arrangörerna.

Guldkant på sommaren

TYCK Eller betala för sig hemma?

Från rymden till tunnel under jord

KRÖNIKA Elon Musk är personen jorden behöver, inte förtjänar.

Köpa ut eller inte?

TYCK Läget går ut på stan och kollar vad som är okej inför Valborg

Ungdomar om framtiden

TYCK Läget pratar med gymnasieungdomar om vad de vill bli när de blir stora.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...