Kan man bli beroende av porr?

En banan i en jeansgylf.

Läget har pratat med en sexualupplysare från RFSU och en kurator från Ungdomsmottagningen för att ta reda på vad porrberoende faktiskt är och innebär.

Porrberoende är ett kontroversiellt ämne som kan kännas väldigt privat för vissa. Det finns grupper på internet som No Fap på Reddit, som menar att porrberoende är en sjukdom och att man kan ”reboota” hjärnan genom att avstå från sex i 7-90 dagar. Där hålls det tävlingar i avhållsamhet och medlemmarna kallas för ”fapstronauter”. På forumet delas det olika memes och skämt om att beroende är en sjukdom som medlemmarna har kickat. På forumet flashback kan man läsa i tråden ”NoFap2022, ingen porr eller onani under hela året.” om olika användare som peppar varandra att gå ett helt år utan masturbation.

Enligt Kalle Röcklinger, sexualupplysare på RFSU, är porrberoende inte så enkelt som det kan framstå online. Hon menar att eftersom det inte finns någon bestämd diagnos för porrberoende är det omöjligt att avgränsa och göra en enhetlig beskrivning av fenomenet. Det finns dessutom en skev bild på internet om porr och eftersom många människor har olika syn på saker kan hur mycket porr som är okej lätt bli en moralisk fråga.

Kalle Röcklinger anser också att just termen porrberoende i sig är missvisande, eftersom det inte finns ett fysiskt beroende. Hon säger att det är viktigt att komma ihåg att porren inte ändrar din hjärna på något sätt, som vissa som köper NoFap-filosofin anser.  Hon menar att det istället kan finnas en kompulsion, som en tvångstanke om porren.

– Att titta på porr en gång i veckan är inte farligt och kommer inte göra dig beroende, säger hon till Läget.

Kalle Röcklinger menar att det inte finns någon skam i att ha sexuell njutning och tycker att man som ungdom ska hålla sig borta från diskussionsforum om porrberoende.

– Om du är ung, vänd dig till en ungdomsmottagning. Där kommer du få hjälp. Kom ihåg att fråga dig själv: Är det här något jag vill göra? Gör jag det för att undvika något annat? Om det känns som ett måste att onanera, varför? Vad är det egentligen jag känner?

Hur får man hjälp?

Natasha Dumas är kurator på Järva ungdomsmottagning och tycker också att det är viktigt att fundera kring varför man kollar på porr, och vara medveten om att det inte är porren i sig som är skadlig. Hon säger också att i hennes erfarenhet är det inte speciellt vanligt att ha ett beroende när det gäller porr, det är mycket vanligare att ungdomar kommer till ungdomsmottagningen med frågor kring porren.

– Folk undrar om de kollar för mycket, eller om de kollar på fel sorts porr, eller om deras porrkollande kommer bli grövre och grövre, att det bara är ett klick bort men jag tänker så här: Porr har alltid funnits i olika former och det har alltid funnits en diskussion om att det är skadligt.

Natasha Dumas kan också se hur mer kunskap om porrens negativa sidor kan göra att det blir en mer skamfylld upplevelse att konsumera.

– Använder du porren som argument för att övertala din partner att göra saker med dig eller slutar du gå till skolan för att du hellre vill kolla på porr, då behöver en söka hjälp för sin porrkonsumtion, säger hon till Läget.

Hon vill också upplysa om att det finns massa olika sidor med att kolla på porr.

–  Porren kan ge en skrev bild av verkligheten, både för män och kvinnor. Vissa tycker att porren har gett dem njutning i sin vardag, andra tycker att den har bidragit till negativa saker i sitt liv, avslutar hon.

Ämnen i artikeln
Mer om: porr

Banan i gylf?!

Personligt Här får du veta allt om porrbeorende

Är det olagligt att kolla på porr?

Krim Det är vanligt att man upptäcker porr kring puberteten, och ti...

Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...